Logotype för Storfors kommun

Eftermiddagsskolan lockar med lugn & ro

Tre eftermiddagar i veckan erbjuder Vargbroskolan eftermiddagsskola.

Och det är ofta ett populärt arbetspass.

- Jag kan tycka att det är jätteskönt att få undervisa på det här lugna sättet, säger Elisabeth Quist.

Klockan är 15.30 och en hel del elever lämnar skolan. Men några andra passerar cafeterian, hämtar en varm macka och en yoghurtdryck på väg upp till klassrummet.

- Man behöver energi för att komma igång, skrattar Abbas Madkus som idag ska plugga matte.

Kompisen Jamal Abdi skriver ett träningsprogram för idrotten medan Abbas plockar fram matteboken. I klassrummet cirkulerar lärarna Elisabeth Quist, Sandra Andersson och Mona Kunelius.

- Det är jättebra att få komma hit och få hjälp med läxorna som man kanske inte skulle få hemma, säger Abbas.

Linda Karlsson ska plugga matte inför nationella proven tillsammans med klasskompisen Ghufran Khandash.

- En del tror kanske att man måste ligga efter för att gå på eftermiddagsskolan, men så är det inte alls. Det här är ett väldigt bra tillfälle om man vill höja sina betyg också säger Linda, som vill gå naturvetenskapliga programmet på Lundsbergs skola.

Ghufran, som också ska läsa naturvetenskapliga programmet, fast på Möckelngymnasiet, håller med.

- Det är ofta lugn och skön stämning här, och det är jättebra att det finns matte- och NO-lärare, säger Ghufran, som kan jämföra Vargbroskolan med sin tidigare skola i Syrien.

- Här kan man vara sig själv och man får verkligen hjälp, ingen säger att man är dum om man inte förstår direkt. Jag hade inte läst så mycket engelska när jag kom hit så jag fick inte godkänt. Men tack vare eftermiddagsskolan lyckades jag komma ikapp, säger hon.

Just den här torsdagseftermiddagen är det sju elever på plats. Enligt lärarna kan det variera mellan fem och 20 beroende på period. Många elever passar på att göra prov som de missat.

- Det är ett bra sätt att inte komma efter ännu mer. Om du ska göra provet under lektionstid så missar du ju en lektion, säger Elisabeth Quist, som är matte- no- och tekniklärare.

Mazen Kantar kom från Syrien för tre år sedan. Han har redan siktet inställt på läkarexamen längre fram i livet.

- Det är perfekt att sitta här när man ska plugga till ett prov. Hemma sitter jag framför datorn, och då blir det mycket svårare, säger han, och ger sig i kast med boken om religionskunskap med hjälp av Sandra Andersson.

- Det är i regel lugnt och harmoniskt här, så det är en rolig arbetsuppgift att jobba med eftermiddagsskolan, säger Sandra, som märker att eleverna utvecklas.

- En fördel med att läsa läxorna och få hjälp här är ju att man slipper bli osams hemma. När man lämnar skolan är det fritid som gäller, säger hon.

Storfors kommun får, precis som alla andra kommuner, statliga bidrag för att bedriva läxhjälp. Eftermiddagsskolan är helt frivillig.

Senast publicerad av Eva Wiklund