Barn i förskoleköket ger sunda vanor i Storfors

Folkhälsoproblemet fetma ökar i hela Sverige och i Storfors vill man jobba förebyggande tidigt.
Därför samverkar kost-enheten och förskolan om nyttiga mellanmål i långa rader.


Det är förskolebarnen själva som står för tillagningen – med lite assistans förstås.
- Vi vill jobba förebyggande när det gäller övervikt bland barn och unga genom att börja väldigt tidigt med att få in goda levnadsvanor, säger kostchef Malin Larsson, som deltar i kommunens fokusgrupp kring dessa frågor.
I gruppen har man diskuterat att det många gånger är för sent att ändra vanor (och ovanor) när man kommit en bit upp i åldrarna. Ska man få smak för nyttigare mellanmål och våga prova lite annorlunda alternativ till fredagsmyset så måste det ske när barnen är små.
Tillsammans med förskolechef Gunnel Eriksson och personalen i förskolorna har Malin tagit fram ett koncept som nu ska testas på samtliga förskolor. Utifrån en enkel receptbok ska man tillsammans laga och äta nya typer av mellanmål.
- Vi tror att barnen blir mer villiga att testa nya smaker om de själva får vara med och tillaga, säger Malin.
Därför har man satsat runt 10 000 kronor på att köpa in förkläden, kockmössor, mixers, blenders och andra redskap som behövs för att baka, tillverka goda röror eller smoothies.
Och barnen på förskolan Hagen är minst sagt entusiastiska.
Theo, Dexter, Tyr och Nellie lär sig snabbt namnet på de olika måtten och mäter sedan grahamsmjöl,
vaniljpulver,
kokosolja, honung och bakpulver med stor finess. De skär grönsaker till stavar och rör energiskt ihop röror av yoghurt, kvarg och kryddor som stavarna ska doppas i. En och annan provsmakning blir det också.
- Mums! Det här är gott, säger Tyr, och testar en morot dippad i dill.
Gunnel Eriksson är väldigt glad att Livsmedelsverket numera gör tummen upp för barn i förskoleköken. För många år sedan var det naturligt att barnen fick hjälpa till, men under flera år har det inte varit tillåtet. Nu säger man att det är helt okej så länge barnen är friska och man följer hygienreglerna.
- Det är ju en fantastisk aktivitet. Mat upptar ju en stor del av vårt liv, och det är naturligt att barnen får vara med. Att laga mat eller göra mellanmål är ju en aktivitet ”på riktigt”, inte bara en sysselsättning, säger hon.
Förskollärare Rosemarie
Röhs, för dagen utklädd till kaninen Bitis, välkomnar det nya inslaget på förskolan.
- Det här är jättebra. Om de får vara med och vara aktiva själva så har de mycket lättare att ta till sig nya saker,
säger hon.
Och efter en intensiv förmiddag i köket kan de fyra förskolebarnen rulla ut en vagn fylld av godsaker till sina yngre kompisar som byggt ett café där alla får ”handla” sitt fika. Det blir stor åtgång på hallonsmoothies, dippade grönsaker, chokladbollar gjorda på banan istället för margarin och grahamsuffis med jordgubbar.

SMASKIGA RECEPT

Nyttig Risifrutti
1 dl keso
1 dl vaniljkvarg/ ProPud vaniljsmak
Blanda och servera med bär.

Keso eller kvarg med kanelstekt äpple
Stek ett äpple i skivor med kanel. Ät tillsammans med en deciliter keso eller kvarg, smaksätt med lite vaniljpulver.

Grönsaker med dipp
Morötter, gurka, paprika
1 dl naturell yoghurt
1 dl naturell lättkvarg
Kryddor och örter efter smak.

Chokladbollar med banan
2 bananer
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 msk kallt kaffe
1 dl kokos
Mixa bananerna till en slät smet och blanda ner övriga ingredienser. Gör bollar och rulla i kokos. Förvara i kylen.

Smoothie
2-3 dl frysta hallon
5 dl naturell yoghurt
1-2 dl naturell kvarg
Mixa alla ingredienser och häll upp i ett högt glas, serveras med hallon på toppen och med ett sugrör.

Muffins med bär
3 dl grahamsmjöl
1 ägg
½ mogen banan
2 tsk vaniljpulver
1 msk kokosolja
2 msk honung
2 tsk bakpulver
1 krm salt
½ dl grekisk yoghurt
2 dl bär
Blanda alla torra ingredienser
Vispa banan, ägg, olja.
Tllsätt honung och yoghurt.
Blanda ner de torra ingredienserna och rör till en jämn smet.
Grädda 20-25 min i ugnen
i 175 grader.

Senast publicerad av Eva Wiklund