Logotype för Storfors kommun

Annelie Izindre blir ny rektor på Vargbroskolan - 2020

Två år i rad har Storfors kommun utsetts till Sveriges bästa skolkommun av SKL. Nu tycker både Annelie Izindre, kommunalråd Hans Jildesten och rektor Sven-Erik Rhen att man hittat en riktigt bra lösning för rektorsbytet på Vargbroskolan.

Om drygt ett år går Sven-Erik Rhen, rektor för Vargbroskolan i Storfors, i pension.

Redan nu har kommunstyrelsen utsett hans efterträdare och satsar ekonomiskt för att den nya rektorn ska kunna gå parallellt under hela nästa läsår.

- Vi har fokuserat på skolan under många år och för oss är det viktigt att det blir en bra övergång. Det finns en stor politisk enighet bakom den här satsningen, säger kommunalråd Hans Jildesten.

Annelie Izindre jobbar idag som rektor för en skola i Forshaga, men hon har sina rötter i Bjurtjärn och dessutom ett långt förflutet på Vargbroskolan.

- Jag har haft Sven-Erik Rhen både som lärare och som chef. Jag har ju jobbat på andra ställen nu och vet att det sätt man jobbar på i Storfors är mycket speciellt. Det är inte konstigt att Storfors skolor sticker ut och blir bäst i Sverige, säger hon.

I Storfors jobbade Annelie som SO-lärare i tio år och var sedan biträdande rektor under en period innan hon fortsatte till nya utmaningar. Det hon bar med sig från tiden i Storfors var vikten av struktur och ordning för att bygga en god stämning.

- Bland det allra viktigaste är också att som chef se alla – både barn och vuxna. Där är Sven-Erik en fantastisk förebild, han ser all personal och vet vilka alla barn är, säger hon.

Att få gå parallellt och kliva in i rollen som rektor gradvis ser hon som en mycket stor förmån.

- Det är inte många kommuner som skulle göra en sådan satsning. Det är fantastiskt att få jobba i en kommun där skolan verkligen är prioriterad, säger Annelie.

Sven-Erik Rhen är mycket glad över rekryteringen:

- Annelie är en strukturerad person med väldigt hög ambition som inte är rädd för att lägga i en extra växel. Dessutom har hon en väldigt god kännedom om skolan vilket underlättar, säger han.

De senaste två åren har Storfors utsetts till Årets bästa skolkommun av SKL, Sveriges kommuner och landsting. Det är ingen slump, menar Hans Jildesten:

- Vi har satsat och fortsätter att satsa på elever, personal och ledning för att vara regionens bästa skola, säger han.

Det är inte utan nervositet som Annelie nu tar över efter, som hon säger, ”den bäste” men hon ser fram emot att fortsätta det goda jobb som Sven-Erik gjort tillsammans med övrig personal.

- Jag kan ju bara vara mig själv, men att forma en bra skola är ingenting man gör ensam. Vargbroskolan har otroligt bra personal och det ska bli spännande att få jobba tillsammans med alla duktiga pedagoger och andra anställda, säger Annelie, som är glad att hon valde att jobba i en annan kommun under några år.

- Det var väldigt nyttigt att få nya perspektiv. Jag har fått en annan förståelse och bra grund att stå på, säger hon.

Just nu bygger hon ett hus nära sina föräldrar på gården Izindre i Bjurtjärn. De senaste åren har hon bott i Filipstad, men nu längtar familjen efter att få flytta hem.

- Mina föräldrar blir ju äldre, så det känns bra att finnas i närheten. Dessutom är Storfors, trots sin litenhet, en kommun som hela tiden vill framåt. Det finns ett driv när det gäller skolan, äldrevården, fritidsaktiviteter och många andra delar, säger hon.

I september börjar Annelie Izindre jobba på Vargbroskolan.

Annelie Izindre har tidigare varit både elev, SO-lärare och biträdande rektor på Vargbroskolan, men de senaste åren har hon jobbat som rektor i Forshaga.

Annelie Izindre, som ska ta över som rektor på Vargbroskolan 2020, får möjlighet att jobba parallellt med Sven-Erik Rhen under ett helt läsår.

Senast publicerad av Eva Wiklund