Logotype för Storfors kommun

Aktiva elever på hembygdsgården

Årskurs fem från Vargbroskolan cyklade till hembygdsgården i Lungsund för att se och pröva på hur man levde förr. Hembygdsgården Berget är en av de äldsta gårdarna i lungsund och här finns gott om ålderdomliga redskap och föremål.

-Eleverna tycker att det är kul att pröva på och lyckas. Det är roligt för oss också att få visa upp hembygdsgården, säger Eva Poulsen som är ordförande i hembygdsföreningen.

Det är hembygdsföreningens medlemmar som tillsammans med lärarna tar hand om eleverna i smågrupper. Inne på logen, i smedjan och i redskapsboden får eleverna se och höra berättelser om allt från björnfällor och vargspjut till styrkjärn och mjölkkannor. En uppgift som eleverna hade under dagen var att ta närbilder på föremål. Fotona blir stöd när teckningar och målningar av föremålen kommer att göras i skolan.

Att klippa mattrasor och väva trasmattor var något som de flesta inte hade prövat på tidigare, men det dunkades flitigt i vävstolen i ett av husen och det var roligt att väva tyckte eleverna.

Inne i köket kärnades smör i rasande fart i specialtillverkade smörkärnor i miniformat. Provsmakning av det egentillverkade nysaltade smöret ingick förstås och det smakade gott.

Utomhus höll slöjdlärarna Pia Hallström och Peter Wetserlund eleverna sysselsatta med tovning och tillverkning av visselpipor av rönn. Dessutom hade Peter byggt upp en modell av äkta tjärbränning där nyutvunnen tjära rann ner i en plåtburk.

-De flesta har aldrig tovat och de tycker att det är kul, men svårt att få till den lilla bollen, säger Pia. På den tovade bollen syr de fast pärlor och trådar så att det blir en spindel.

Efter aktiviteter, tipspromenad och besök i Lungsunds kyrka fick alla njuta av mat som lagades på den stora muurikkan innan det var dags för cykelfärden hem till skolan igen.

Vävning

Att väva trasmattor var en ny erfarenhet för många.

Tovning

Pia visar hur man tovar.

Tjärbränning

Tjärbränning och visselpipstillverkning med Peter.

Smörtillverkning

Smörtillverkning

Dekoupage

Dekoupage

Föremål

Gamla redskap och föremål finns det gott om i byggnaderna.

Utomhus

Lotta rör om i muurikkan medan tipspromenad och aktiviteter pågår överallt denna soliga majdag.

Senast publicerad av Kristina Elmström