Logotype för Storfors kommun

Aktiva barn gillar söndagarnas rörelseglädje

Varje söndag klockan 16 fylls gymnastiksalen vid Vargbroskolan med barn mellan 3 och fem år.

- De har höga förväntningar, för de vet precis vad som ska hända, säger ledaren Sandra Mäenpää.

Inför den kommande terminen kan det finnas plats för ytterligare några barn.

Varje vecka är gymnastiken upplagd på samma sätt, man börjar med samling, sedan uppvärmning, leker någon lek och gör rörelse till musik. Under terminen har barnen bland annat dansat som dinosaurier, varit ekorrar som blivit jagade av en räv, haft musikstopp och gjort rörelser där de varit paket, julgran, ren och tomte.

När alla barn är ordentligt varma och de fyllt på med vatten är det dags för det som de alla ser mest fram emot – hinderbanan.

- Banan är uppbyggd på så att barnen ska få göra så många olika rörelser och öva på så många olika saker som möjligt, utefter sin egen förmåga, berättar Sandra.

Det finns tunnlar att åla eller krypa igenom, olika höga plintar att klättra på och sedan hoppa ner ifrån, rutschkana byggd av madrasser och bänkar, en ”lavabana” att balansera sig igenom. Det finns även madrasser att slå kullerbytta, rulla stock och stå på händer på. Föräldrarna går ofta med barnen i hinderbanan, för att stötta och ibland hålla en hand där det är utmanande eller lite läskigt.

De barn som varit med på gymnastiken länge kommer ofta med önskemål. De gillar att leka gympa-kurragömma under pausen från hinderbanan, och älskar när Sandras ”grodor, igelkottar och andra djur” rymt och gömt sig bland redskapen.

När nästan hela timmen gått är barnen rödrosiga och svettiga och det är dags att avrunda. Då samlas barnen igen i cirkeln och får berätta vad de tyckt varit roligast idag.

- Vi brukar avsluta på samma sätt varje gång, genom att smyga med Mamma Mu och Kråkan, säger Sandra.

Barnen lyssnar koncentrerat på musiken samtidigt som de gör rörelserna till, de smyger, stannar och spanar och ligger sedan helt stilla på golvet för att inte bli sedda. Varje vecka klarar sig barnen, ”Puh, vilken tur!”.

Allra sist ekar en rörelseramsa genom hela gymnastikhallen. ”Vi klappar våra händer, vi stampar våra fötter, vi vickar på vår rumpa. Hej då Gympa!”.

Gymnastiken för barn födda 2019-2017 fortsätter under vårterminen med start vecka 2 på söndagar klockan 16-17 i skolans gymnastiksal.

Anmälan sker via sms till Sandra Mäenpää, tel 073-813 62 67.

Senast publicerad av Eva Wiklund