Logotype för Storfors kommun

Rörelseglädje i fokus när idrotten fick ta plats på skolan

Just den här dagen – fredag 24 september – arrangeras Idrottens dag på skolor i hela Europa.

Storfors är inget undantag, och här har RF/SISU gjort en storsatsning tillsammans med lokala föreningar och skolan.

- Det här är verkligen en bra dag på jobbet. Vilken enorm glädje jag har mött idag, säger Jörgen Nordmarker från RF/SISU Värmland.

Jörgen Nordmarker menar att det är allas ansvar att skapa ett sug efter rörelse för barn och unga. Det ansvaret kan inte läggas på en ensam aktör.

- Det är härligt att se det här samarbetet och vi hoppas att det leder till att några unga vågar fortsätta in i föreningslivet, säger han.

Under dagen i Storfors har Storfors Bordtennisklubb, Lundsbergs Golfklubb, Storfors skytteförening, Storfors FF och Storfors Innebandyförening funnits på plats. Dessutom har eleverna fått testa två rörelsebanor som RF/SISU Värmland satt ut. Med hjälp av vatten, plastringar och plastkoner har stationerna bjudit på massor av skratt och spontan rörelseglädje.

Tuva Hedlund får instruktioner av Anneli Bergdahl som har jobbat för Svenska Fotbollförbundet, och dribblar bollen runt några koner.

- Det här är en jättekul dag, säger Tuva som i vanliga fall rider och simmar och som nu fått testa på lite nya idrotter.

Fotbollsklubbens ordförande Sören Söderberg är nöjd med uppslutningen.

- Jag har sett flera här som inte brukar vara på Rönningen, så det finns hopp om att ännu fler upptäcker fotboll, säger han.

Strax intill står Sofia Karlsson från Värmlands Innebandyförbund.

- Vi har redan haft över 80 barn som passerat och vi har fått alla att röra klubba och boll på olika sätt. En klass ville inte gå härifrån, säger hon.

Eleverna rör sig mellan de olika stationerna. Simon Lundberg och Lucas Kristoffersson stannar till för en pratstund. Båda spelar i vanliga fall fotboll och Lucas spelar även innebandy. Efter dagen har de fått upp ögonen för lite nya sporter.

- Jag skulle vilja testa golf, det verkar roligt, säger Simon.

Bakom gymnastiksalen har Storfors skytteförening satt upp ett antal banor för luftgevärsskytte. Barnen springer sista biten fram med stora leenden.

- Ska vi få skjuta med riktiga gevär. Wow! hojat en tjej och ler stort.

Alla får tydliga instruktioner och hjälp av en instruktör var vid bordet. Ida Lexell från Bjurtjärns skola koncentrerar sig på att sikta bra.

- Det här var coolt, säger hon.

Instruktören Anna Eklöf berättar att klubben har gott om plats att ta emot nybörjare, och hoppas nu på ett uppsving när föreningen återstartar efter pandemin.

Från Bjurtjärns skola deltar alla klasser och på plats är även rektor Gunnel Eriksson som öser beröm över arrangörerna.

- Den här dagen är fantastiskt bra organiserad. Vilket flyt och vilka fina möjligheter vi har i det här området kring skolorna, säger hon.

På golfklubbens station är det full fart när man med hjälp av plastklubbor och mjuka bollar får testa hur en riktig sving ska gå till.

Roxina Österberg och Joel Isaksson assisterar Joakim Kristoffersson med utlärningen.

- Jag började spela i somras och något av det roligaste är att spelet är så utmanande. Det krävs övning för att bli bättre, säger Joel.

Roxina har spelat länge och vill gärna se fler ungdomar på golfbanan i Lundsberg.

- Vi har en jättebra klubb med fin sammanhållning. I golfen är det lätt att lära känna nya människor, säger Roxina, som också tränar i Karlskoga.

Vid pingisbordet bjuder klubben på enskild träning, bollkontroll och lite rundpingis. Ida Zetterqvist, en av instruktörerna, tycker att pingis är både konditionskrävande och roligt.

- När man väl lärt sig pingis är det ett sjukt roligt spel, dessutom är det socialt att träna i vår klubb, säger hon.

Framför Vargbroskolan står kultur- och fritidschef Olle Rodéhn tillsammans med skolchef Annelie Izindre och Thomas Sundenhammar, distriktsidrottschef för RF/SISU.

- Vi har ju ett gott samarbete med Storfors och vi lägger resurser här både idag och i projektet rörelse i skolan. Det syns tydligt att det här blev lyckat, säger han.

Olle Rodéhn betonar att samarbetet mellan kommunens olika enheter är grundläggande och viktigt.

- Det här är den röda tråd som vi jobbat för. Vi ökar rörelseglädjen i skolan och stimulerar samtidigt eleverna så att de vill fortsätta att röra på sig i olika föreningar, säger han.

Annelie Izindre håller med:

- Vi måste hjälpas åt. Ju mer barnen rör på sig, både i skolan och på fritiden, desto bättre kommer de att prestera i skolan, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund