Logotype för Storfors kommun

Stock orsakade stopp i Bjurbäckens slussar

Under söndagens slussning fick Kanalföreningen ett oväntat stopp i slussarna.

Trots stora insatser av både Filipstads dykarklubb och föreningsaktiva Tomas Rundh och Filip Wikström lyckades man inte lösa situationen snabbt.

- Det var en stor stock med grenar som hade fastnat i slussluckan. Ren otur, säger Tomas Rundh.

Maximal otur var det också att detta inträffade under den mest intensiva slussningshelgen – när så många båtägare skulle tillbaka till Karlskoga efter att ha besökt Oxhälja marknad i Filipstad.

Dryga tiotalet båtar var på väg ner genom slussarna när stoppet inträffade och för att kunna ta bort stocken krävdes att alla återvände till sjön Aspen så att slussluckan vid Källsfallet kunde stängas. Någon åkte tillbaka till Filipstad medan några lade till i Daglösen och i Aspen. Någon fick också hjälp av kanalföreningen att hämta sin båttrailer.

Med båtarna ute ur kanalen tog det ett antal timmar att tömma allt vatten innan arbetet kunde fortsätta vid 1-tiden på natten.

- Stocken fick sågas bort. Vi var klara vid 3-tiden i natt och då kunde vi omedelbart släppa på vattnet, säger Tomas Rund, som vill ge en stor eloge till alla båtägare som till synes tog händelsen med ro, trots att det skapade stora problem.

Det fanns ingen irritation utan tvärt om var det många som försökte att hjälpa till, säger han.

Familjen Nilsson var en av de familjer som fick lägga till vid Asphyttan och övernatta.

- Min fru och svärmor är tillbaka på jobbet igen, men jag är föräldraledig så jag är kvar med barnen och min pappa är också kvar i båten intill, säger Jimmy Nilsson, som väntar på att få slussa ner under måndagseftermiddagen.

- Det är ju sånt som händer, så vi är inte särskilt upprörda, skrattar han.

I själva slussporten sitter en lucka där vattnet släpps fram, där hade luckan fastnat i öppet läge med en fastkilad stock emellan och kunde varken köras uppåt eller neråt. Två dykare från Filipstads dykarklubb ryckte snabbt in för att hjälpa till, men trots timmeslånga försök så kunde stocken inte rubbas.

- Jag lyckade få fast en rem runt stocken och vi försökte dra upp den med ett spel, men det var lönlöst, säger Klas Botström, som dök tillsammans med Anders Angberg.

Tomas Rundh vill rikta ett stort tack till de båda dykarna som snabbt var på plats och som i stort sett jobbar ideellt.

- De har hjälpt oss förut och vi betalar bara förbrukningsmaterial och resor vilket vi som förening är oerhört tacksamma för, säger han.

Under måndagseftermiddagen väntar föreningen och båtägarna på att kanalen ska fyllas igen så att slussningen kan återupptas. Några båtar kommer också att slussas ner under kvällen och senare under veckan.

Senast publicerad av Eva Wiklund