Logotype för Storfors kommun

IP-Only storsatsar på fiberutbyggnad i Östra Värmland

Marcus Ternstedt, VD ByNet, Peter Sonnius, ansvarig för värmlandssatsningen för ByNet, Malin Karlzén, regionchef väst IP-Only, Bjarne Olsson, kommunalråd Kristinehamn, Per Gruvberger, kommunalråd Filipstad, Hans Jildesten, kommunalråd Storfors, Björn Kjerrulf, bredbandssamordnare Filipstad-Storfors-Kristinehamn

Utbyggnaden av ett fibernät i hela Östra Värmland ger möjlighet för medborgare, företagare och kommunernas verksamheter att få tillgång till bättre datakommunikation. IP-Only miljardinvesterar i utbyggnaden av fibernät i Sverige. Genom kommunkonceptet Smart Fiberstad integreras hela samhället i fiberutbyggnaden, från tätort till landsbygd.  

IP-Only är sedan tidigare etablerade i Kristinehamn. Tack vare samarbetet med Filipstad och Storfors växer nu satsningen i Värmland.  Samarbetet med alla kommunerna i Östra Värmland ger IP-Only tillsammans med byNet möjlighet att göra en bred fibersatsning i hela Östra Värmland.

– Det är ett fantastiskt samarbete vi har lyckats få till. Här använder vi oss verkligen av våra styrkor, att bygga en helhet från tätort till landsbygd. Alla delar i ett samhälle måste integreras och ges möjlighet till det digitala samhället. I planen finns även mobilmaster för att täcka upp den mobila täckningen i regionen, säger Malin Karlzén, regionchef Väst   

– Det känns bra att få vara med i samhällsbygget. Med fiber till hemmet ökar kapaciteten och därmed möjligheterna tack vare hastigheter på upp till 1000 megabit/sek. Fiber är också en nödvändighet för många av dagens, men också framtidens, tjänster när det gäller vård, utbildning och omsorg. Dessa tjänster kräver en uppkoppling som är säker och med hög kvalitet som ger stabilt och snabbt internet, säger Marcus Ternstedt, VD byNet.

Kommunalråden i de tre Östvärmländska kommunerna är nöjda med denna lösning:  

– Filipstads kommun täcker ett stort geografiskt område. Genom det här samarbetet inom östra Värmland med en stark privat aktör, kan vi klara en utbyggnad inom några år på ett kostnadseffektivt sätt där landsbygd och tätort får liknande villkor, säger Per Gruvberger, kommunalråd Filipstads kommun. 

– Det känns verkligen roligt att både företag och enskilda nu får möjlighet att ansluta sig till en snabb uppkoppling och att liknande villkor kommer att gälla både på landsbygden och i tätorterna. Det här kommer att gynna både näringsliv och boende i Storfors kommun, säger Hans Jildesten, kommunalråd Storfors kommun.

– Genom det här samarbetet ökar vi takten för att kunna erbjuda alla möjligheten – i tätorten och på landsbygden – att få möjlighet att ansluta sig till ett fibernät, säger Bjarne Olsson, kommunalråd Kristinehamns kommun

Nästa steg blir nu att genomföra informationsmöten i alla tre kommunerna.  Intresset från kunderna kommer att påverka tidsplanen för IP-Onlys ”fiberväg” genom Östra Värmland.

För ytterligare information

Camila Buzaglo, Kommunikationsdirektör IP-Only. 0705-45 32 69 eller camila.buzaglo@ip-only.se   
Björn Kjerrulf, Bredbandssamordnare, 0550-880 36 eller bjorn.kjerrulf@kristinehamn.se

Om IP-Only

IP-Only är en svensk fibernätsoperatör, som bygger, driver, och äger fiberinfrastruktur i Norden. IP-Only lägger grunden för det nya digitala samhället. Vårt fibernät förbinder de nordiska huvudstäderna Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors, samt många städer däremellan. IP-Only investerar i Sverige, här driver vi ett rikstäckande fibernät, ett växande antal stadsnät och bygger kontinuerligt ut ny fiberinfrastruktur.  Alla våra nät är öppna och neutrala. IP-Only har flera datacenter och erbjuder bland annat molnbaserad serverkapacitet till tjänsteleverantörer. Högsta tillförlitlighet och kvalité är grunden för hela vårt arbete, anledningen är att IT-infrastrukturen och nätlösningar är en kritisk del av alla våra kunders verksamhet. Våra kunder utgörs av andra operatörer, systemintegratörer, tjänsteleverantörer på Internet, samt stora företag och offentlig sektor med egen IT-kompetens. Läs gärna mer på www.ip-only.se Länk till annan webbplats.


Kommunalråden i östra Värmland Hans Jildesten, Bjarne Olsson och Per Gruvberger.

Kommunalråden i östra Värmland Hans Jildesten, Bjarne Olsson och Per Gruvberger.

Senast publicerad av Kristina Elmström