Logotype för Storfors kommun

Stena Stål planerar för rejäl tillväxt på några års sikt

Det går bra för Stena Stål i Storfors just nu.

Och på fem års sikt räknar platschef Stefan Hedström med att produktionen ska öka från 40 000 ton per år till 60 000 ton.

Stena Stål köpte Ahab Steel i Storfors 2015 och jobbar nu för högtryck med att skära, packa och leverera stålplåt i olika utförande.

Till fabriken i Storfors, som ligger på norra industriområdet, kommer stålrullar i skiftande format. I Storfors skär man plåten i mindre rullar eller till ark. Plåten är ofta galvaniserad, men den kan också vara behandlad på annat sätt, exempelvis pulverlackerad.

Stena Ståls kunder finns till stor del inom fläktbranschen där plåten så småningom bearbetas till olika produkter. Den lilla fläkten som surrar i din mikrovågsugn kan mycket väl komma från Stena Stål i Storfors.

Andra produkter där man kan hitta tunnplåt skuren i Storfors är poolväggar, elskåp, inbrottssäkra dörrar, värmepumpar och spannmålssilos.

I Storfors jobbar 25 personer, varav några idag är inhyrda.

- Det går bra nu och vi har ökat lite smått, men vi räknar med att öka våra volymer ytterligare tack vare vårt nya säljbolag, säger Stefan Hedström.

Han har tidigare jobbat med utveckling, tillverkning och projektledning för bland annat Eriksson och bor i Örebro. Han tycker dock att det är värt att pendla en bit för att få leda ett bra företag.

- Det finns en jättepotential här, jag ser Storforsfabriken som en oslipad diamant, säger han, och berömmer i samma andetag personalen.

- Vår styrka är att personalen är oerhört duktig på att rikta plåt för att få den spänningsfri. Vi har en väldigt lojal och bra personalstyrka som uppskattar de gradvisa förbättringar som vi försöker att åstadkomma, säger han.

Sabina Moberg som jobbar med planeringen för leveranser säger att hon trivs väldigt bra.

- Det är ett mycket fritt arbete och vi har en riktigt bra stämning här, säger hon.

Stena Stål är ett dotterbolag till Stena Metall som har många olika grenar inom sin verksamhet. Att ha en stor koncern i ryggen är en fördel, menar platschefen.

- Det ger en trygghet och en stabilitet, säger han.

Att fabriken ligger just i Storfors är strategiskt riktigt. Stålrullarna kommer till största delen från Tyskland med båt och sedan tåg direkt till industriområdet Storfors.

- Geografiskt ligger vi jättebra till. Vi levererar utan problem både till norra Sverige, Norge och till Mellansverige, säger Stefan, som påpekar att man samarbetar med Nykroppaföretaget Samuelssons Åkeri när det gäller vägtransporter.

- Vi försöker att jobba så mycket lokalt som möjligt när det gäller underentreprenörer. Även vi vinner på att företag i närområdet växer och mår bra, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund