Onsdag 3 juli arrangerar Lundsbergs skola sommarens första öppna visning.
Med start klockan 13.00 bjuder man på guidad tur i skolsalar, elevhem och den vacra kyrkan där det snart vankas kammarmusikfestival.
Idag är Lundsberg en modern internatskola med elever från hela världen och även närområdet.
Hösten 2019 har skolan 230 elever och dessutom kö, men när skolan startade 1896 var det med bara fem elever. Grundaren, William Olsson, föddes i London 1862, och skickades senare till Karlstad Läroverk för att få en svensk utbildning. Han hälsade ofta på sin farbror som var komminister i Lungsunds församling och det var i Lungsund han fann sin blivande fru; Maria Bergman. Hon bodde med familjen på Lundsbegs Herrgård, och efter bröllopet 1887 flyttade makarna till London där William arbetade inom familjens träagenturfirma. 1896 flyttade de tillbaka för att bygga upp starkare svenska affärsrelationer.
Samtidigt startade William skolan på egendomen som han köpt av svärföräldrarna fyra år tidigare. Hela skolan var då lokaliserad till herrgården, som idag är ett av skolans sex elevhem. De närmaste åren tillkom elevhem, centralkök, lärarbostäder och sjukstuga. Friluftslivet och idrotten var redan från början centrala inslag och liksom idag fick de olika elevhemmen tävla mot varandra. Den nuvarande idrottsplanen invigdes 1923 av dåvarande kronprinsen, Gustaf Adolf.
Skolan kallas ibland för prinsarnas skola eftersom även Prins Sigvard, Prins Bertil och Prins Carl Philip fått sin utbildning här.
Rodd var en viktig idrottsgren och än idag tränar eleverna kapprodd på vackra Hållsjön. Andra idrotter är badminton, basket, bordtennis, fotboll, friidrott, innebandy, längdskidåkning, skytte, terränglöpning och volleyboll. Idag finns även en modern gymnastiksal och ett helt nybyggt gym.
Vid sidan av idrotten har musiken en central plats på Lundsberg. Två musiklärare och en hel byggnad med möjlighet till övning och inspelning ger en bra grund.
Idag erbjuder Lundsbergs skola tre inriktningar på gymnasiet; ekonomi, naturvetenskapligt och samhällsvetenskapligt program. Dessutom har man en full klass i åk 9.
Internatelever betalar en avgift för boende och mat, men själva undervisningen är kostnadsfri. Skolan tar även emot dagelever.
Varje sommar öppnar Lundsberg portarna för en intresserad allmänhet som får en guidad tur genom både skollokaler, aula, kyrkan och elevhemmen. Kanske kommer en och annan att bli förvånad över hur enkelt internateleverna bor. Det finns både enkelrum och dubbelrum och det är relativt vanligt att två elever delar rum.
- Vi vill verkligen bjuda in allmänheten att besöka oss och den här fantastiska miljön. Vi har fem visningstillfällen i juli månad, men om vi har möjlighet öppnar vi naturligtvis dörrarna även på andra tider, säger skolans rektor Christer Carlsson.
Och skulle skolan vara stängd är man välkommen att strosa runt bland de fina husen, vandra på strövstigarna, kanske ta ett dopp vid roddbryggorna eller spela lite beachvolley.
- Folk ska känna sig välkomna här. Man får gärna stanna för en picknick eller ta ett dopp från bryggorna, men camping är inte tillåten, säger Kristofer Sten.
Sommartid är det en hel del ungdomar på skolan eftersom man arrangerar både sportscamp, konfirmationsläger och musikläger. Till de populära lägren kan vem som helst ansöka.
I sommar blir det också en kammarmusikvecka i Lundsberg den 7-14 juli, med utgångspunkt från kyrkan och den unika skolorgeln med 27 stämmor.
FAKTA
Tid: Öppna visningar av skolan, kyrkan och elevhemmen onsdagarna 3/7, 10/7, 17/7, 24/7 samt 31/7 med samling vid skolans entré klockan 13. Ingen föranmälan behövs och det är fri entré.
Info: 070-573 10 56.
Senast publicerad av Eva Wiklund