Logotype för Storfors kommun

Snickargården växer så att det knakar

Henrik Holmberg i Snickargårdens verkstad tillsammans med Tomas Jansson och pappa Dan Holmberg (th).

Henrik Holmberg i Snickargårdens verkstad tillsammans med Tomas Jansson och pappa Dan Holmberg (th).

Henrik Holmberg är fjärde generationens möbelsnickare.
Han har fått se efterfrågan på kök, möbler och inredningar fullkomligen explodera.
- Vi har ett akut behov av att få tag på en maskin- eller möbelsnickare. Helst flera, säger han.

Snickargårdens möbler och inredningar i Storfors grundades för 18 år sedan och Henrik har gott påbrå; både farfar och farfars far var möbelsnickare medan pappa Dan fortfarande jobbar i företaget.

- Jag har det i blodet. Jag har snidat och snickrat sen jag var liten, skrattar Henrik, som inte kan tänka sig ett bättre yrke.

- Ingen dag är den andra lik, Vi har många olika typer av uppdrag, både för stora kyrkor, företag, slott och privatpersoner, säger han.

Snickargården har en gedigen referenslista med nöjda kunder; Inredning till Prins Eugen på Waldemars udde, dopfunt och altarbord i Gustav Vasa kyrka i Stockholm och ett klimatsäkert förvaringssystem för 1600-talskläder i Adolf Fredriks kyrka är bara några exempel.

- Vi jobbar en hel del med riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen, säger Henrik, som också betonar att man bygger helt vanliga kök, möbler och garderober till privatpersoner.

- Efterfrågan på kök till vanliga villor har verkligen ökat. Vi är naturligtvis lite dyrare än Ikea, men vi bygger kök i massivt, formstabilt poppelträ som håller en livstid. Dessutom är det klimatsmart och innehåller inte några farliga lösningsämnen, säger han.

Kök och möbler byggs och måttanpassas i fabriken i Storfors, men de flesta kunder finns i Stockholm där monteringen också sker.

Tomas Jansson, är en av de sex som jobbar i företaget, och han säger att han stortrivs i företaget där personalomsättningen är låg.

- Ingenting går på rutin utan det händer alltid något nytt. Det gillar jag, säger Tomas, som är målare i grunden men som ibland också får rycka in vid snickerimaskinerna.

Nu hoppas han på fler kollegor så att Snickargården får chans att växa än nu mer.

- Efterfrågan är så stor att vi skulle kunna växa mycket om vi hittar rätt kompetens. Om tio år tror och hoppas jag att vi har utökat ordentligt och anställt många fler, säger Henrik.

Senast publicerad av Eva Wiklund