Logotype för Storfors kommun

Sex mil vattenväg mellan 16 sjöar ger livskvalitet

Att Värmlands största ö ligger i Storfors kan tyckas en aning underligt, men faktum är att största ön inte ligger i en enda stor sjö utan istället omges av ett pärlband av sjöar, småälvar och sund. Det har Statistiska centralbyrån slagit fast - och döpt ön till Storforsön.

Det säger en del om hur pass tätt det är mellan sjöarna i Storforstrakten. Sjösystemet har 16 sjöar, fyra små älvar, fem kanaler, sex slussar och är 65 kilometer långt.

- Det är nästan obegripligt att vi har tillgång till allt detta, säger Lars Nilsson, som bor vid Daglösens strand.

När Lars växte upp tog familjen ofta båten till sommarstugan vid Daglösens strand, eller så var det cykel som gällde. Någon bil hade man inte.

Nu har ett nybyggt hus och två småstugor blivit en samlingspunkt för familjen på platsen där han själv tillbringade så många minnesvärda somrar.

För Lars och hustrun Hanne är båtlivet en central del i både vardag och semester. Sommartid samlas barn och barnbarn i huset vid Bergslagskanalen och turerna blir många i den finska båten Bella 500.

- Alla älskar att vara på sjön och barnbarnen gillar också att fiska, säger Hanne.

Förra sommaren fick hon förmånen att filéa en fem kilo stor gös.

Det var barnbarnet Oskar som hade fiskelycka när han gav sig ut på sjön tillsammans med sin pappa och ett kastspö.

- Gissa om vi blev förvånade när de kom hem med fångsten. Fisken räckte till hela familjen nästa dag och var vidunderligt god. Alla barn åt med god aptit, säger hon.

Att få bo vid Bergslagskanalen, som inte är någon kanal i egentlig mening, utan ett långt sjösystem, ser makarna som chans till livskvalitet.

- Så fort det är fint väder försöker vi att ge oss ut. Vi älskar att vara på sjön och området är så stort att man upptäcker något nytt hela tiden, säger Hanne.

De tar ofta med vänner och bekanta ut på tur och när någon fyller år blir det en heldagsutflykt med slussning i Bjurbäcken och brygglunch.

- Det finns ju väldigt många fina bryggor där man kan lägga till, säger Lars, och tar som exempel Lungsund, Nässundet och båtklubbens brygga på Storön. Och om badlusten infinner sig brukar familjen stanna till vid badplatsen i Lungsund för ett dopp och en glass.

- Det är väldigt bra ordnat där med gästbrygga och fin sandstrand, säger Hanne.

Att slussa genom Asphyttans fem meter höga sluss och sedan i Bjurbäckens tre slusstrappor, brukar vara ett lite äventyr.

- Barnbarnen tycker att det är spännande förstås, och vi brukar hjälpas åt att hålla fast förtöjningarna. Nu har de äldsta barnbarnen börjar köra båten med lite assistans också, säger hon.

Turerna på de många sjöarna är både rogivande och avslappnande. Efter en dag på sjön är tröttheten snarare skön än jobbigt.

- Det känns att man varit ute och fått frisk luft. Det finns inget bättre, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund