För Mohamad Jasim blir en språkträningsplats som svetsare vägen till det svenska språket.
- Jag är jätteglad. Det blir lättare när jag får svenska arbetskamrater, säger han.
Mohamad kommer från Syrien och trivs i Storfors där han läser svenska på SFI.
Men genom att delta i projektet Yrkesväg, där man läser teoretisk svenska parallellt med att jobba på en praktikplats, hoppas han att det ska gå snabbare.
- Jag har besökt Naverviken idag och känner mig väldigt välkommen, säger Mohamad, som jobbat som svetsare i sitt hemland.
Projektet Yrkesväg ska pågå i ytterligare tre år och är ett EU-projekt som ägs av länsstyrelsen Värmland och finansieras av Asyl, migration och integrationsfonden. I Storfors ska minst tio elever passera Yrkesväg, men det finns plats för flera.
Projektet går ut på att SFI-elever får språkpraktik 2-3 dagar i veckan och studerar teori övriga dagar. SFI-lärare Anders Hiller ser att metoden gör stor skillnad.
- Den som inte ens kan läsa och skriva på sitt hemlands språk, har en väldigt lång väg till så pass bra svenska att han eller hon kan söka jobb, säger han.
Genom Yrkesväg får eleverna dels en mer intensiv träning i att prata svenska och dessutom lär man sig den svenska som behövs just på den aktuella arbetsplatsen.
- Man lär sig viktiga ord och begrepp där man jobbar, säger Anders, som tror att motivationen att lära sig också ökar när ett arbete hägrar.
Anders jobbar tillsammans med Marie Mossfeldt som har ansvar för praktikplatserna, samordnare Ann-Charlotte Buhre samt studie- och yrkesvägledare Charlotte Nilsson.
- Det här är verkligen ett meningsfullt arbete. Det känns att man gör skillnad, säger Marie Mossfeldt, som gärna tar emot förfrågningar från företag som vill ha praktikanter.
Senast publicerad av Eva Wiklund