Logotype för Storfors kommun

Pomoc växte ur hemmakontoret

Katarina och Sebastian Holm utvecklar företaget Pomoc i Storfors centrum.

Katarina och Sebastian Holm utvecklar företaget Pomoc i Storfors centrum.

Lokalen i Storfors centrum har hyst både frisör, fotoateljé och guldsmedsbutik.
Nu har den förvandlats till ett ljust, luftigt och modernt kontor.
- Vårt företag hade helt enkelt växt ur hemmakontoret, säger Katarina och Sebastian Holm.

Tillsammans driver makarna Holm redovisningsbyrån Pomoc, och kunderna har gjort tummen upp åt flytten som nyligen genomfördes.

- Vi hade öppet hus häromdagen och det strömmade faktiskt in folk. Det känns väldigt roligt, säger Sebastian, som tillsammans med hustrun och kollegan satsar långsiktigt på den egna firman.

Just nu jobbar Sebastian åt organisationen Communicare på halvtid. Där hjälper han ungdomar att starta egna företag. Stor del av fritiden ägnas åt fotbollen.

- Men jag ska ta ett sabbatsår från alla tränaruppdrag inom fotbollen och istället satsa på företaget, säger han.

Målet är att han ska kunna jobba heltid som egen företagare om ett par år. När det kändes som att de - bildligt talat - började snubbla över företagspärmar hemma i villan, började de se sig om efter en lokal.

- Det känns mer professionellt. Här har vi kontorslokal, pentry och arkiv. Vi har också ett extrakontor och en sammanträdeslokal som vi kommer att låna ut till andra företagare för en billig peng, säger Sebastian.

Katarina, som jobbar åt Storfors församling, använder en hel del helger och kvällar åt firman.

- Jag trivs med mitt jobb i kyrkan, så mitt mål är inte att jobba heltid som egen företagare, säger hon.

Pomoc har kunder över hela Sverige, men man vill nu satsa mer på hemmaplan och regionen Östra Värmland.

- Egentligen behöver man inte ha närheten till kunderna, mycket sker ju på distans när det gäller både bokföring, årsbokslut och redovisning, men det är roligt med den personliga kontakten, säger Katarina.

Företagarna konstaterar också att verksamheten inte enbart handlar om redovisning.

- Idag kan man inte bara titta bakåt på årets redovisning, man måste även blicka framåt och fundera på hur man kan optimera sin verksamhet. Sådan rådgivning sysslar vi också med, säger Sebastian.

Båda makarna är ekonomer och har bott i Stockholm, men det var inte via utbildningen de träffades.

- Vi träffades på en sportaffär där Sebastian vikarierade på min tjänst, berättar Katarina.

Flytten till Storfors, där Katarina har sina rötter, gick för några år sedan. Då hade de haft fritidshus i kommunen under flera år.

- Vi ville ifrån stressen i storstan och det har vi inte ångrat. Man får en så mycket högre livskvalitet på en mindre ort, man får helt enkelt mer för pengarna, säger Sebastian.

Namnet Pomoc är polska och betyder hjälp.

- Vi tyckte att det passar, och min pappa Teddy Pospiech som kommer från Polen blev väldigt nöjd, säger Katarina, som poängterar att hon som företagare vill vara med och lyfta samhället.

- Vi är ju väldigt engagerade i Storfors båda två, jag genom kyrkan och Sebastian genom fotbollen. Vi vill att det ska vara ett levande samhälle och då behöver vi hjälpas åt så att företagsamheten växer, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund