Logotype för Storfors kommun

Nytt grepp inför sommaren 2023: ”Säsonga” i vården

”Vill du säsonga i vården?” Den frågan ställer Storfors kommun och bjuder nu in sommarvikarier till en paketlösning med boende, aktiviteter och åtta veckors jobb i vård och omsorg.

- Vi blev inspirerade av trenden att säsonga i fjällen eller i nöjesparker. Så föddes idén att erbjuda samma sak med naturen i fokus här i Storfors, säger kommunchef Johan Rosqvist.

Läs mer på projektsidan storfors.se/säsonga Öppnas i nytt fönster.

Kommunen riktar sig främst till ungdomar som läst hela eller delar av någon omvårdnadsutbildning eller den som läst ett år på sjuksköterskeprogrammet. I första hand söker man vikarier till särskilt boende, hemtjänst och som personlig assistent, men det finns också behov av legitimerad personal som sjuksköterskor och sjukgymnaster.

Boendefrågan löser föreningen Idrottsalliansen som har ett helt vandrarhem som står tomt under sommartid. Under terminstid härbärgerar man idrottsgrupper i vandrarhemmet som faktiskt ligger i en sporthall. Strax intill står nu också en nybyggd sport- och aktivitetshall med padelbanor, hall för golfträning, pingislokaler och skyttelokaler.

- Det här projektet känns nytt och spännande, så det vill vi gärna stötta genom att erbjuda vikarierna att hyra in sig hos oss för en tusenlapp i månaden. Samtidigt kan vi kanske få fler deltagare till vår hall, säger Sven-Erik Rhen från Idrottsalliansen.

Kommunen erbjuder också aktiviteter för att skapa sammanhållning i gruppen. Under introduktionsdagarna blir det vandring, paddling, grillkvällar och kanske Qigong eller kurs i axelmassage. Aktiviteterna kommer sedan tillbaka med jämna mellanrum under sommaren.

- I Storfors är det nära till allt och framförallt till vatten i alla våra sjöar. Några hundra meter från vandrarhemmet ligger exempelvis badplats och kanotcentral. Dessutom ligger båda våra särskilda boenden precis intill vandrarhemmet, säger Anna Thyberg, enhetschef för särskilt boende.

Jessika Andersson, tf enhetschef för funktionsstöd, tror att även den som bor relativt nära kan ha nytta av att sova över i Storfors.

- Eftersom boendepriset blir så lågt blir det billigare än att pendla. Och med arbetstiderna i vården kan det vara svårt att pendla kommunalt, säger hon. Hon påpekar också att den som bor mer än fem mil bort kan göra skatteavdrag för dubbelt boende och hemresor.

- Vi hoppas verkligen att det här nya konceptet ska locka. Det ska bli jättespännande att se om det skapar intresse, säger hon.

Fyra personer utomhus

Jessika Andersson, Johan Rosqvist, Anna Thyberg och Jörgen Dahl Larsson framför vandrarhemmet och Sjögläntans särskilda boende.

En man vid våningssängar.

Sven-Erik Rhen från Idrottsalliansen välkomnar vårdens sommarvikarier att bo på föreningens vandrarhem för en tusenlapp i månaden sommaren 2023.

Senast publicerad av Eva Wiklund