Nyföretagarkurs på arabiska startar i Storfors

När Nyföretagarcentrum i Storfors bjöd in till en träff på arabiska tillsammans med Almi var intresset stort.

Hela åtta personer vill gå starta-eget-kurs på hemspråket – och nu startas en sådan i Storfors.

- Jag har haft en hel del rådgivning till nyanlända som är intresserade av att starta företag. Många har varit företagare i sina hemländer och andra vill byta yrkesbana och bli egna företagare. För vår del känns det viktigt att vi får behålla dem i Storfors, säger näringslivsutvecklare Börje Andersson.

Dryga 15-talet personer hade slutit upp för att lyssna till Joumana Maghamez från Almi.

En av de intresserade, Idris Breem från Syrien, hade i hemlandet en mindre fabrik där han sydde upp kläder i egen design.

- Jag är kläddesigner och drömmen är naturligtvis att jag ska kunna starta en verksamhet här i Sverige, säger Idris, som trivs i Storfors.

- Jag tycker om Storfors. Folk är vänliga här och jag har en chans att lära mig svenska, säger han.

Joumana Maghamez håller företagsinformation på arabiska på flera ställen i Värmland. Hon menar att behovet är stort.

- Många har idéer och är väldigt företagsamma, men de vet inte hur de ska gå vidare. Det finns väldigt mycket att lära sig för att kunna driva företag i Sverige, och det är självklart enklare att få information på sitt eget språk, säger hon.

Börje Andersson är positivt överraskad över det stora intresset.

- Nu kan vi köra igång en utbildning och det känns väldigt bra. Jag har flera exempel på företagare som fått rådgivning här i Storfors, men som sedan valt att öppna sina företag på andra ställen. Nu hoppas vi på att få några att starta här på orten, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund 2016-09-12