Logotype för Storfors kommun

Kuskar från hela Sveige besökte riksstämman i Storfors

Varje år samlas Föreningen Sveriges hästkörare till riksstämma.
I år landade värdskapet i Storfors där David Rückert och Natalie Rask är aktiva inom skogskörning.

- Det är jätteroligt att kuskar har rest från hela Sverige för att delta, säger David Rückert.

De tillresande hästentreprenörerna jobbar med hästen som arbetsredskap i skog och mark – där den används istället för maskiner. De handlar om att göra så litet avtryck i naturen som möjligt.

Tom Meurling är ordförande i föreningen och jobbar med naturvård i Sollentuna kommun där han använder hästarna i känsliga miljöer.
- Jag har också ett företag och arbetar med skogsvård, berättar han. Vi blir ofta anlitade när det gäller arbeten i naturreservat eller miljöer där man inte vill använda stora maskiner, säger han, och påpekar att hästarna ”smyger fram” där maskiner skulle ha gjort stora avtryck.

- Många skogsägare med mindre arealer gärna vill använda hästar för exempelvis framkörning av timmer för att minimera skador på sin mark.

Under träffen, som hålls under strålande sol vid Tjärn i Lungsund, finns fem hästar som används i praktiska övningar. På plats demonstreras också en hel del redskap och maskiner. Föreningen bjuder på olika seminarier, föreläsningar och praktiska moment under två dagar, och deltagarna har övernattat i Jägartorpet.

- Det verkligen roligt att vi är så många här idag, Det är inte alltid det kommer så här många deltagare till våra årsstämmor, säger David Rückert, som har med sig ardennern Alvar under dagen.

Hästentreprenören Natalie Rask är hästentreprenör som bor i Alkvettern. Hon går just nu kuskutbildningen på Wången och har kört häst i sex år.
- Ardennern Etna, som jag jobbar med, är en lugn och trygg ras som är väl lämpad för bruks- och skogskörning, säger hon.

Vid lunchtid samlas föreningens medlemmar runt brasan där det bjuds på pyttipanna och kaffe, tillagat över öppen eld. Många samtal om det gemensamma intresset hästar och skogskörning ger en god stämning.

Tom Meurling är mycket nöjd med evenemanget och värdskapet.
- Det är mycket fint ordnat och roligt med det stora intresset för årsstämman, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund