Logotype för Storfors kommun

Integrationsenheten arrangerade kompetensförsörjningsmässa

I slutet av november arrangerade integrationsenheten i Storfors kommun och projektet Match 2 Job en komptensförsörjningsmässa i Kulturhuset.

- Jag är snart klar med min CNC-utbildning, och det känns jättebra, säger Siwar Dallo, en av besökarna från Kristinehamn.

De ungdomar som besöker mässan får bland annat höra att Sverige behöver arbetskraft, men att utbildning är det som är biljetten in till arbetsmarknaden. Elisabeth Vingård, som jobbar med projektet i Kristinehamn, berättar att de allra flesta elever får jobb efter utbildningen som är ettårig.

- Just nu har vi elever i utbildning inom allt från snabbmatsrestaurang till lokalvård, CNC-operatörer, bilmekaniker och vård, säger hon, och berättar också att man breddat projektet så att det inte enbart riktar sig till nyanlända utan också till svenska ungdomar.

På programmet finns också information om hur man gör för att bli lärling inom lantbruk där man också får utbilda sig inom svenskt företagande.

Enhetschef Margareta Albért från Storfors kommun får idéer om en specialanpassad utbildning för personal inom LSS.

- Det vore intressant att prata vidare om vilka möjligheter som skulle kunna finnas, säger hon.

I pausen minglar besökarna med fika och snittar. Anne Karlsson från Structo passar på att samtala med ett gäng ungdomar.

- Just nu har vi inte så stora behov av nyanställning, men vi vill absolut bidra till att den här kompetensen kommer in på marbetsmarknaden. Vi har haft en person i praktik som nu är anställd hos oss, säger hon.

Hela mässan avslutas med en tänkvärd stå-upp-föreställning av Kadir Meral, som själv kom till Sverige i tonåren och som levande kan berätta om fallgropar och framgångsfaktorer.

Senast publicerad av Eva Wiklund