Logotype för Storfors kommun

Freja är ny butikschef på COOP Storfors

COOP Storfors har inte bara fått en ny platschef, man har även infört nyheten salladsbar.

- Jag hade idén med mig, men sedan visade det sig att personalen burit på samma tanke och då blev det snabbt verklighet, säger Freja Östby Jansson.

Redan under universitetsstudierna till personalvetare jobbade Freja extra på ICA Maxi i Kristinehamn där hon bor.

- Det visade sig att jag trivdes med butiksjobbet och när det blev en ledig tjänst fick jag den trots att jag inte var klar med studierna än, berättar Freja, som sedan blev kvar i fem år som försäljningsansvarig.

Men så dök en intressant annons upp på Linkedin. Ledig plats som butikschef i Storfors. Freja bestämde sig snabbt för att söka, även om hon inte har någon direkt anknytning till orten.

- Men jag känner väl till Storfors eftersom min sambo är uppväxt här, säger hon.

Hon fick tjänsten och i januari var hon på plats på nya jobbet. Att kliva in i ”COOP-familjen” som hon säger, har varit lite annorlunda än att jobba på ICA. Det har varit nya system att lära sig, men även lite skillnad i kultur.

- Eftersom COOP är kundägt och alla butikerna samarbetar så finns det ju en trygghet i det. Jag har lätt att få hjälp av någon annan butik om jag blir sjuk eller får andra problem, säger Freja, som är glad över den fina introduktion hon fick och det varma välkomnandet i Storfors.

- Jag har känt mig väldigt välkommen, säger hon.

Även om det finns skillnader mellan ICA och COOP så är ändå den allra största skillnaden att jobba i en liten butik.

- Det blir en helt annan närhet både till kunderna och personalen i en liten butik, och det tycker jag mycket om, säger hon.

För framtiden har hon många idéer, men hon säger att man börjar med små steg. Salladsbaren, som blivit otroligt uppskattad och väl utnyttjad, var ett första steg.

- Eftersom personalen funderat på det länge så fanns det en beredskap, och när jag såg att Molkoms butik lyckade får snurr på en salladsbar så tänkte jag att det borde fundera här också. Det finns ju inte så många måltidsalternativ i Storfors, så jag tror att den fyller ett behov, säger Freja, som också fått höra från kunder att de länge väntat på just detta.

Butiken har sju anställda inklusive Freja och i sommar har hon anställt fyra sommarvikarier.

- Det är vikarier som jobbat här tidigare, så det känns bra att de vill komma tillbaka, säger hon.

Något som hon hoppas att fler ska våga testa är snabbkassorna där man själv scannar sina varor. Personalen hjälper gärna till de första gångerna.

- Det är väldigt lätt bara man har testat en gång och det minskar ju köerna ordentligt, säger Freja, som också kan berätta att man numera kan koppla ihop sitt med-mera-kort med bankkortet för att slippa ha ett extrakort med sig.

Senast publicerad av Eva Wiklund