Många av oss vuxna har varit ute på PRAO under vår skoltid och vet att det kan vara både intressant och givande. Nu är det dags för årets elever i årskurs 8 att prova på arbetslivet.
Klass 8A ska ut vecka 8 och klass 8B ska ut vecka 10.
Syftet med prao är att eleverna ska få kunskaper om arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval. Prao är en värdefull modell för samverkan mellan skola och arbetsliv utanför skolan, och kan bidra med viktiga erfarenheter inför kommande val av utbildning eller yrkesinriktning. Genom prao ska eleverna få erfarenheter av yrkeslivet och inblick i hur arbetslivet fungerar, samt hur arbetet i specifika branscher går till.
Det finns bra information och materiel att ta del av för den som tar emot praoelever. Dels finns det på skolverkets hemsida och Vargbroskolans studie-och yrkesvägledare, Charlotte Nilsson kan också svara på frågor och ge information gällande prao.
Vi hoppas nu att både näringslivet och kommunens enheter välkomnar våra ungdomar när de ska ut och ”pröva sina vingar”.
Skolverkets broschyr om prao Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skolverkets film om att ta emot praoelever Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontaktuppgifter till Charlotte Nilsson studie- och yrkesvägledare
Mail: charlotte.nilsson@storfors.se
Tel: 0550-65248
Lucas Hutchinson Weman och Emil Hammar är två elever i år 8 som ska ut på prao. De skulle gärna vilja prova på att ha prao inom jordbruk eller skogsbruk.
Varför är ni intresserade av just detta?
- Det känns som att man verkligen kommer att jobba på riktigt då. Det finns ju många arbetsuppgifter inom detta så det blir både varierande och kul.
Vad har ni för förväntningar av en prao-plats?
-Att man får veta, i förväg, om man t.ex. behöver något speciellt så som kläder och skor och att man får ett bra bemötande.
Ni har ju inte varit ute på prao tidigare, hur känns det när ni snart ska ut?
-Inte så nervöst och det känns bra med ett avbrott i vardagen.
Varför är det bra och viktigt med prao?
-Man får känna på hur det är i riktiga arbetslivet och man får då lite hjälp med vad man ska, eller faktiskt, inte ska välja till gymnasiet.
Senast publicerad av Eva Wiklund