Logotype för Storfors kommun

Fläkt av kustsommar i vackra Lungsund

En fläkt av kustsommar ligger över hela Lungsund. Gästhamnsbryggan är fullbelagd för det mesta, på badplatsen myllrar lokalbefolkningen tillsammans med turisterna, glassförsäljningen slår nya rekord varje dag och på caféverandan söker sig gästerna till skuggan under segeldukstaken.

- Det här är så galet roligt att jag nästan tror att jag drömmer, säger arrendatorn Lotta Loyd Gregard, som driver camping och pensionat på fjärde veckan.

Hon sticker inte under stol med att det samtidigt är jobbigt. Redan vid femtiden på morgonen börjar hon dagens planering för att hinna med de båda anläggningar hon nu driver. Bjurbäckens slussar där gästtrycket tidvis är enormt och Lungsunds Pensionat och Camping dit allt fler hittar.

- Jag vet inte vad som hänt eftersom Bjurbäcken blivit så otroligt välbesökt, men för att lätta på trycket där har vi nu samma meny och samma öppettider i Lungsund där vi har ett större kök och stora utrymmen både inne och ute. Personalen i Bjurbäcken gör sitt allra bästa, men köket i Slussvaktarstugan är inte stort, säger hon.

Lotta har två nyanställda tjejer till sin hjälp i Lungsund förutom de två tidigare anställda.

- Det är alltid någon av oss som bor på pensionatet, så att vi kan finnas till hands. Igår gjorde vi femton räkmackor efter stängningsdags, skrattar hon.

På badplatsen sitter norska familjen Sandvik, som består av flera sykon med familjer, och mumsar på glass. De trivs i Lungsund och Bjurbäcken där de har sommarhus.

- Det här stället är fantastiskt. Vi njuter av att vara tillsammans och av lugnet här, säger Asle.

I vattnet ligger många den här heta sommardagen. Familjen Lindell/Hagerö som bor i Karlstad, hittade Bjurbäcken och Lungsund via Google när de sökte efter utflyktsmål.

- Det här området är nytt för oss och jättehärligt. Räkmackorna var dessutom väldigt goda, säger Åsa Lindell, innan hon tar hela familjen ut på en simtur.

Simmar gör även grabbarna Edvin och Rasmus Johansson som stortrivs med bryggorna där det blir många hopp.

- Vi gillar den här badplatsen. Det är jättebra och tryggt med bryggorna, säger mamma Maria Johansson.

På området finns inte bara badplats. Familjen Askerskär har valt att starta med äventyrsgolf innan det blir dags för bad. Det är svårare än vanligt minigolf, men samtidigt roligare intygar hela familjen.

Emelie Askerskär bor i Karlstad med familjen, men tillbringar gärna tid hos mamma Åsa i sommarhuset i Lungsund.

- Jag älskar lugnet som finns här, man kan koppla av på riktigt. Samtidigt finns det så mycket att göra att man aldrig får långtråkigt, säger hon, innan hon visar familjen hur en riktig putt ska sättas på banan.

Framåt eftermiddagen får bryggan i Lungsund besök av Bengt Forsberg och Birgit Westerdal från Släbråten som puttrar in med sin gigantiska husbåt för att köpa ett par glassar innan färden går vidare till Bjurbäcken.

- Vi har haft båten i tio år och stortrivs med att vara ute, men i år är första gången som vi tagit oss under bron i Nässundet tack vare att det är så lågt vattenstånd. Vi hade bara några centimeter till godo, men det gick bra, säger Bengt.

På campingen rullar den ena efter den andra husbilen och husvagnen in och här finns också tiotalet fasta säsongscampare. Susanne Eriksson och Ulf Svensson tillbringar sin första säsong i Lungsund och ångrar inte valet av plats.

- Det här är perfekt. Lugnt och skönt och dessutom på cykelavstånd från både Storfors och Kristinehamn, säger Susanne.

Och inne i pensionatet ilar personalen fram och tillbaka med sallader, pajer, smörgåsar, disk och massor av iskalla vattenflaskor. Altanen har fått segeldukstak, men många gäster väljer också att svalka sig en stund inomhus.

- Det är mycket nu, men det är väldigt roligt, säger Michael Lloyd Gregard, som ägnar hela sin semester åt att hjälpa hustrun Lotta igång med verksamheten.

Information: Lungsunds pensionat & camping 072-238 43 00

Öppet sommarcafé: Klockan 11-18 varje dag.

Senast publicerad av Eva Wiklund