Logotype för Storfors kommun

Familjeföretaget har fått nya ägare efter 80 år - fortsätter växa

I mitten av februari tog Henrik Mossfeldt och Mikael Mossfeldt över företaget där de jobbat i snart 20 år - Arne Nilssons Fönsterrenoveringar.

- Teamkänslan och delaktigheten är viktiga delar till varför vi stannat så länge, och det är också detta vi tar med oss in i nystarten, säger Henrik.

Nej, de är varken bröder, kusiner eller gifta trots det gemensamma efternamnet. Men de har följts åt sedan 15 års ålder när de båda började på gymnasiet i Kristinehamn.

- Vi upptäckte varandra vid uppropet, skrattar Mikael, och berättar att linjen var hantverksprogrammet med inriktning möbelsnickeri och design.

Mikael, som kommer från Storfors fick jobb hos Arne Nilssons redan 2005 och året efter lockade han dit kompisen Henrik.

- Johan Nilsson frågade om jag kände nån bra kille, så 2006 började även Henrik här, säger han.

Och med lite hjälp av kärleken blev också Henrik Storforsbo så småningom.

Då bestod företaget av fyra-fem anställda. Idag har man vuxit till sammanlagt tolv personer.

- Den senaste anställde vi igår, säger Henrik, och betonar att man gärna vill att de anställda har anknytning till orten.

- Det är svårt att hitta färdiga fönsterrenoverare. Det räcker inte att vara en bra snickare eller en bra målare utan det finns många delar som kräver internutbildning, säger han.

Därför är inte utbildningsbakgrunden det viktigaste när företagarna letar bra personal att anställa.

- Vi brukar bjuda in tänkbara kandidater på en kopp kaffe tillsammans med hela personalstyrkan. Då får vi en gemensam känsla för hur personen kommer att fungera i teamet, vilket är det allra viktigaste, säger Mikael.

Att de båda har stannat i företaget beror till stor del på att de fått vara delaktiga i att bygga upp verksamheten till vad den är idag.

- Vi har varit involverade i hela processen och våra åsikter som anställda har alltid efterfrågats, säger Henrik.

Johan Nilsson har varit en drivande och inlyssnande chef med förmåga att skapa en god gruppdynamik.

- Vi har lärt oss väldigt mycket av honom. Genom information, delaktighet och att lyssna får man också anställda som vill vara med och driva företaget framåt och ge det lilla extra, säger Mikael.

I företaget har de lite olika roller. Henrik har axlat rollen som vd och är mer av en administrativ och säljande chef. Mikael jobbar som arbetsledande chef och med projektledning. Till sin hjälp har de båda också Ulrika Birkflo som stannat kvar som säljare, projektledare och kalkylator.

- Det känns bra att vi har hennes erfarenhet kvar i företaget, säger Henrik.

Företagarna känner väl varandras starka sidor och säger att de kompletterar varandra bra. Mikael beskriver kollegan som rak, strukturerad och bra på att fatta beslut. Henrik beskriver å andra sidan Mikael som en innovativ person som har lätt att få ihop helheten och som har öga för de där extra detaljerna.

Båda säger att prestigelöshet, högt till tak och en platt organisation är viktiga faktorer för att lyckas i företagsbygget.

- Vi jobbar alltid för att få med oss hela teamet och att lyssna in de goda idéer som finns i gruppen, säger Mikael.

Alla fönster hämtas hem till verkstaden i Storfors där rengörning, slipning, målning och andra behandlingar väntar. Hur fönstren behandlas beror helt och hållet på vilken typ det rör sig om. Ett 1800-tals-fönster renoveras självklart på annat sätt än ett fönster från 1970-talet. Både linoljefärg och mera moderna färgsystem används.

- Vi vill hålla en hög och jämn kvalitet på arbetet och i vår verkstad kan vi garantera det. Vi har otroligt bra anställda, säger Henrik.

Vissa av de anställda jobbar mestadels på hemmaplan, medan andra reser ut för att hämta hem fönster och för att renovera fönsterkarmarna på plats medan själva fönstren tas om hand i Storfors.

De nyblivna företagarna ser fördelar med att driva företag på en liten ort, och de menar att Storfors ligger bra till med pendlingsavstånd till både Örebro, Karlstad, Kristinehamn, Filipstad och Karlskoga.

- Jag ser stora fördelar med att mina barn får växa upp i Storfors med bra skola, trygghet och fina aktiviteter, säger Henrik.

Mikael har liknande tankegångar.

- Vi trivs verkligen här och det finns många pärlor som man inte ser när man bara susar igenom på 26:an. Framför allt lockar mentaliteten i ett mindre samhälle där alla är tjenis med varandra, säger han.

De ångrar inte klivet upp till företagare, men känner samtidigt ansvaret.

- Det blir en annan känsla och en stolthet att driva en egen verksamhet. Men vi är också ansvariga för tio anställda och deras familjer - att säkra jobben. Det är klart att det ger ökad tyngd och skärpa, säger Henrik, medan Mikael nickar instämmande.

- Det är både roligt och utmanande att ta ansvaret för att utveckla den här fina verksamheten, säger han.

Johan Nilsson önskar sina efterträdare lycka till:

- De här båda har en stor del i att vi utvecklat företaget till vad det är idag. Det känns väldigt roligt och tryggt att få lämna över till just dem, säger han. 

Arne Nilssons Fönsterrenoveringar startades på 1940-talet

  • Företaget har rötter från 1940-talet då Arne Nilsson flyttade till Storfors och startade en måleriverksamhet. Han drev företaget fram till 1981 då sönerna tog över verksamheten.
  • 2014 köpte en av sönerna, Johan Nilsson, hela verksamheten och man inriktade sig allt mer på att bevara och renovera fönster i den växande fönsterrenoveringsverkstaden. I den processen upphörde firmans tjänster med traditionellt måleri.
  • Företaget har växt och utökat verksamheten med framför allt större projekt som kyrkor, kulturhistoriskt värdefulla byggnader, bostadsrättsföreningar och offentliga lokaler.
  • Varje år renoveras mellan 1500 och 2000 fönster.
  • I februari 2024 tog Henrik Mossfeldt och Mikael Mossfeldt över verksamheten.

Senast publicerad av Eva Wiklund