Logotype för Storfors kommun

Estera öppnar syateljé i Storfors

För ett par år sedan hittade familjen Kozdron sitt drömhus i Storfors.

- Vi hade letat efter ett bra hus i en mindre stad för att kunna flytta från Stockholm. Vi hörde att skolan var så bra och det fick oss att ta beslutet, säger Estera.

 Familjen kommer ursprungligen från Polen där Estera har sex års utbildning inom sömnad för damkonfektion.

- Jag ville egentligen läsa på konsthögskola, men kom inte in, berättar Estera, som dock varit intresserad av sömnad ända sedan barnsben.

- Min mamma var inte utbildad, men hon sydde alla våra kläder under min uppväxt och inspirerade mig. Jag sydde också egna kläder och gardiner, berättar hon.

I Polen jobbade hon som tillskärare och sömmerska på en klädesfabrik, men hon har alltid haft drömmen att få starta eget.

- Jag syr helst barnkläder och damkläder och det roligaste är att sy plagget helt och hållet från början. Jag kan också sy festklänningar, säger Estera, som även kommer att erbjuda lagningar, uppläggningar och att sy om kläder som kanske inte längre passar.

- Jag har hört att det inte finns någon sömmerska här i Storfors och därför vågar jag prova detta. Jag kommer att ha min syateljé här hemma i villan, säger hon.

Förutom kläder syr hon också barnkuddar i olika färger och former, och just nu jobbar hon med att göra en hemsida.

- Jag kommer även att sälja mina produkter via hemsidan. De kommer att tillverkas efter konsumentverkets regler för att inte vara farliga, säger hon.

I Storfors trivs hela familjen som också består av maken Adam, 6-årige Iwo och 2-åriga Lilly.

- Det finns en värme här och alla säger hej på byn fast man inte känner varandra. I skolan och förskolan kan barnen lita på personalen. De blir sedda och får säga vad de tycker och tänker, det tycker vi om, säger Estera.

Kontakt: Estera Kozdron 072-350 36 09, estera.kozdron@gmail.com

Senast publicerad av Eva Wiklund