Logotype för Storfors kommun

Erika Andersson är årets nyföretagare i Storfors

Erika Andersson, som driver Bjurbäckens hundpensionat, är Årets nyföretagare i Storfors.

Erika Andersson, som driver Bjurbäckens hundpensionat, är Årets nyföretagare i Storfors.

I ett rött hus nära Bjurbäckens slussar har en driftig 23-åring förverkligat sin dröm.
Bjurbäckens Hundpensionat, som blev en succé redan från start, har nu resulterat i en fin utmärkelse.
Erika Andersson är Årets nyföretagare i Storfors.

- Det känns både överraskande och väldigt roligt, skrattar Erika, som får ta emot utmärkelsen under Nyföretagarcentrums årsmöte.

Börje Andersson, näringslivsutvecklare i Storfors kommun, överlämnar både blommor och diplom innan den unga företagaren också gratuleras av kommunalråd Hans Jildesten.

Den 28 maj 2015 blev anläggningen godkänd av länsstyrelsen. Då hade Erika Anderssons och hennes sambo jobbat under ett antal månader.

- Det som är speciellt med dig är att du gjort allting rätt och tagit tid på dig för att få en bra företagsstart. Ofta har nya företagare alldeles för bråttom, säger Börje Andersson.

Erika kommer ursprungligen från Asphyttan och har bott i Lungsund. Efter att ha letat efter hus på landet ett tag, hittade hon och hennes sambo Västanbäcks gård som var till salu. Sambon jobbar som elektriker i Norge, men har också hunnit med att renovera ena ladugårdsbyggnaden till toppskick. Inne i de ljusa lokalerna har Erika nio boxar som är inredda med soffor, mattor och filtar. Här får varje hund ett eget krypin.

- Om samma familj har flera hundar som trivs ihop så kan de få bo tillsammans, annars bor det en hund per box, säger Erika, som fått fin respons på sin anläggning.

- Många tycker att hundarna får väldigt gott om plats och att det är mysigt med en soffa för hunden att krypa upp i, säger hon.

Att intresset skulle bli så stort som det faktiskt har blivit, hade hon inte vågat hoppas på.

- På storhelger är det alltid fullt, men även under semesterperioder och många helger. Folk har börjat höra av sig från Karlstad och Hagfors, säger Erika, som också har många kunder från Kristinehamn och Filipstad.

Det som från början kändes jobbigast, har visat sig bli mycket enklare än hon trott.

- Jag trodde att bokföringen och allt pappersarbete skulle bli svårt, men det har gått lätt. Sedan tar jag hjälp med själva bokslutet, säger hon.

Fem gånger per dag får hundarna komma ut på långpromenad eller busa av sig i den stora rastgården. Nästa steg för Erika kan nu bli att utvidga verksamheten med pensionat för katter.

- Jag har fått väldigt många förfrågningar om det, så det kan kanske bli så i framtiden, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund