Logotype för Storfors kommun

Bergslagens Sparbank har utökat i Storfors

Bergslagens Sparbank har nu två företagsrådgivare och två privatrådgivare i Storfors.  Från vänster: Maria Arntz, Christel Gillström, Catarina Westergren och Marcus Eriksson.

Bergslagens Sparbank har nu två företagsrådgivare och två privatrådgivare i Storfors. Från vänster: Maria Arntz, Christel Gillström, Catarina Westergren och Marcus Eriksson.

Berslagens Sparbank har haft stor tillströmning av kunder från start.

Överraskande nog är Storforsarna inte i majoritet.

- De börjar också komma nu, men det har varit trögt med privatkunderna just från Storfors, säger kontorschef Christel Gillström.

 Bergslagens Sparbank slog upp portarna för fyra och ett halvt år sedan. Då hade Storfors varit utan bank en period, och Christel tror att en del kände sig svikna av andra banker.

- Man drog likhetstecken mellan oss och Swedbank, men nu börjar folk förstå att vi är en helt annan bank och att vi kommit för att stanna, säger Christel, som hela tiden trott på idén att driva bank även på en så liten ort som Storfors.

- Gamla kollegor på banken i Örebro, där jag jobbade, var skeptiska men jag har inte ångrat mig, säger Christel, som värdesätter närheten till kunderna.

- Vi brukar säga att det är som att jobba på bank förr i tiden, att få jobba här, skrattar hon.

Eftersom banken håller ytterdörren låst måste man öppna för varje kund, något som blir en positiv kontakt, menar hon.

- På hur många banker får man det personliga mötet med någon som säger hej och ser en i ögonen när man kommer in, undrar hon.

Banken har många företagskunder, både från Storfors och från orterna runt omkring. Man har också en stor andel privatkunder från de näraliggande orterna.

- När Nordea la ner kontoret i Filipstad och nu även Swedbank så märks det tydligt hos oss. Folk strömmar hit och de är naturligtvis väldigt välkomna, säger hon.

Bergslagens Sparbank ägs av en stiftelse och inte av aktieägare. Ju större vinst banken får, desto mer pengar får Stiftelsen att satsa på de orter där bankerna är verksamma. Föreningar och organisationer kan ansöka om bidrag och nu senast fick Nyföretagarcentrum 40 000 kronor. Genom bidraget kunde man erbjuda en kostnadsfri starta-eget-kurs.

- Genom att företag och ortsbor stöttar sin bank kan vi stötta och utveckla de små orterna ännu mer. Det känns väldigt bra, säger Christel.

Nyligen anställde man en ny företagsrådgivare, Maria Arntz, vid sidan av Christel själv som också har den funktionen. Man har även fått förstärka med Marcus Eriksson vid sidan av Catarina Westergren som privatrådgivare.

- Vi har kö av folk som vill byta bank. Många har upptäckt hur enkelt det är och att vi hjälper dem med hela bytet, säger hon.

Den som vill bli kund i Bergslagens Sparbank får räkna med någon veckas väntetid.

- Men vi tar emot så snabbt vi bara kan, säger Christel, som dock poängterar att banken har samma regler som alla andra banker.

- För att få låna måste man ha kreditvärdighet och vi kan inte ta emot precis alla. Betalningsanmärkningar kan vara ett hinder, säger hon.

Tack vare att Bergslagens Sparbank öppnat kontor i Storfors kan föreningar och organisationer söka medel från Sparbanksstiftelsen Bergslagen. Stiftelsen har bland annat som syfte att främja näringsliv, forskning, utbildning, idrott eller kultur med lokal anknytning. Storfors Nyföretagarcentrum fick nyligen ta emot 40 000 kronor från Stiftelsen.

Tack vare att Bergslagens Sparbank öppnat kontor i Storfors kan föreningar och organisationer söka medel från Sparbanksstiftelsen Bergslagen. Stiftelsen har bland annat som syfte att främja näringsliv, forskning, utbildning, idrott eller kultur med lokal anknytning. Storfors Nyföretagarcentrum fick nyligen ta emot 40 000 kronor från Stiftelsen.

Senast publicerad av Eva Wiklund