Logotype för Storfors kommun

Bergslagens Sparbank firar fem år i Storfors

Bergslagens Sparbank har utökat och firar fem år i Storfors under vecka 43.

Bergslagens Sparbank har utökat och firar fem år i Storfors under vecka 43.

- Nu hoppas jag att alla förstår att vi kommer att stanna, att vi inte kommer att lägga ner vårt kontor. Vi har positivt resultat och av vinsten går mycket tillbaks till bygden vilket gör att det är extra roligt att driva bank på en liten ort, säger kontorschef Christel Gillström.

För fem år sedan läste hon en artikel om att Bergslagens Sparbank skulle öppna kontor i Storfors. Första känslan var skepsis. Hur skulle man kunna starta bank på en så liten ort?

- Men nyfiken som jag är kunde jag inte låta bli att söka tjänsten som kontorschef, skrattar Christel, som då jobbade på bank i Örebro.

22 oktober 2012 slog man upp portarna med tre anställda och noll kunder. Idag har banken växt till fyra anställda och 2000 kunder.

- Av våra kunder är drygt 1600 privatkunder, närmare 300 företag och 84 föreningar, säger Christel Gillström som har all anledning att vara stolt. På fem år har affärsvolymen ökat från noll till 720 miljoner.

- Vi är ett lönsamt kontor med ett positivt resultat, säger hon.

Bankens vinst går till ägarstiftelsen som dels delar ut bidrag till föreningar och organisationer i de fyra kommunerna banken är verksam i och dels driver ett nystartat riskkapitalbolag där företag, som på nåt vis har en koppling till de fyra kommunerna, kan få stöd.

- Det vinner både samhället och vi som bank på. Vi vill ju ha ett välmående samhälle för att kunna fortsätta driva en bra bank, säger Christel, som nu hoppas på ännu fler kunder.

- Privatkunderna i Storfors har varit svårflörtade, troligen på grund av att de blev svikna av tidigare banker. Vi har nästan fler kunder från orterna runt omkring, men nu hoppas vi även på fler privatkunder och fler företag från Storfors, säger hon.

Hans Jildesten, kommunalråd i Storfors kommun, säger att banken bidragit till Storfors utveckling de senaste åren.

- Banketableringen har varit oerhört positiv för Storfors som ort, och vi är också mycket glada att banken tillsammans med stiftelsen nu fått till stånd ett riskkaptalbolag. Det kommer att gynna våra företag och företag som vill etablera sig i Storfors, säger han.

Under vecka 43 firar Bergslagens Bank nu de fem åren i Storfors med bland annat tårtkalas, glass till alla barn och fredagsmys.

 

Så firar banken i Storfors vecka 43

Måndag 23 okt 10-17.30 Tårtkalas på banken

Onsdag 25 okt 10-15 Glass och överraskning till alla barn på banken

Torsdag 26 okt besöker banken så många Storforsföretag som man hinner med

Banken invigdes 22 oktober 2012. Landshövding Kenneth Johansson knöt banden mellan banken och Storfors kommun, flankerad av kommunalråd Hans Jildesten och Joakim Wessman, styrelseordförande i Bergslagens Sparbank.

Banken invigdes 22 oktober 2012. Landshövding Kenneth Johansson knöt banden mellan banken och Storfors kommun, flankerad av kommunalråd Hans Jildesten och Joakim Wessman, styrelseordförande i Bergslagens Sparbank.

Senast publicerad av Eva Wiklund