Det finns ett stort system av sjöar, älvar och kanaler kring Storfors. Kanotcentralen Badsta Camping hjälper dig med tips kring paddelturen, kartor och transportservice. Självklart kan du också hyra kanot och kajak där. Bilden ovan är tagen vid Älgsjön i Kungsskogen.
Det finns mängder av olika turer som kan göras i det stora sjösystemet mellan Karlskoga och Filipstad eller i andra småsjöar, här är några förslag.
Hättälven med naturens egen bubbelpool och Riddarön är lagom för en en- eller tvådagarstur från Badsta Camping.
Prästbäcken tur och retur är en dagspaddling. Mellanlanda för de kända raggmunkarna eller en glass.
Bjurbäckens slussar tar sju timmar att nå från båthamnen i Storfors. Avstickare in i den slingrande Lungälven är populärt.
Korpholmarna i Ullvettern når man på fem till sju timmar från båthamnen. Flera små öar som hänger ihop, klippor och här och var sandbotten. Här kan man slå upp sitt tält.
Älgsjöarna som binds samman av en mycket smal kanal, bjuder på vacker skogsmiljö och rikt djurliv.
Vetternsjöturen går från Badsta, via Östersjön, slussarna och ner till Lunedet. Lämplig för en veckas paddling. Fint fiske, egna sandstränder och klippor att sola på. Många små obebodda öar. Flera vindskydd.
Vildmarksturen går från Badsta upp till Nykroppa, Gammelkroppa, Nordmark, Filipstad och tillbaka. Maximal vildmark för området med en blandning av sjöar, älvar och kanaler. Tyst och lugnt med ett rikt djurliv, gott om fisk och fågel. Veckotur.
Bjurbäckens slussar
I mitten av 1800-talet öppnade slussarna vid Bjurbäcken och sex mil vattenled blev tillgänglig för trafik. Under ett enda år kunde tusentals pråmar och ångbåtar passera här. 1947 återinvigdes kanalen efter omfattande renoveringsarbeten. Idag är Bjurbäcken ett omtyckt besöksmål och här finns möjlighet att hyra kanoter, elbåt och roddbåt eller bara strosa i den vackra naturen. Flera vandringsleder utgår härifrån. Här finns också ställplats för husbilar och en liten gästhamn.
Bastuflotte för båtburna
I sjön Öjevettern, utanför Mossviken, ligger ett flytande EU-projekt som helt gratis får utnyttjas av allmänheten. Bastuflotten byggdes av 14 tonårsgrabbar i samarbete med Storfors församling. I dag sköts flotten av Storfors Båtklubb, men vem som helst kan boka tid för bastu här> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. . Ved får var och en ta med sig.
Senast publicerad av Eva Wiklund