Logotype för Storfors kommun

Vernissage för Alena Landelius fotokonst 6 juni kl 13-16

Den 6 juni öppnar fotokonstnär Alena Landelius, som är ett välkänt namn på Gotland, sommarutställningen i Kulturhuset i Storfors.

Hon finns själv på plats för att visa och berätta om sina lekfulla, sagobetonade fotografier.

Det var före årsskiftet som fotokonstnären Alena Landelius slog ner bopålarna i Storfors tillsammans med maken Stig.

- Stig har barn och barnbarn i Karlstad, och därför blev Storfors perfekt. Härifrån är det nära till det mesta, säger Alena, som nu är på jakt efter konstfulla miljöer i trakten.

Det var för över 13 år sedan som Alena träffade kärleken Stig och flyttade från Stockholm till Gotland.

- Jag hade varit sommargotlänning i flera år, men det blev något helt annat att bo på ön permanent, säger Alena, som efter ett antal år lyckades skapa sig ett namn som fotograf och fotokonstnär.

Fritiden ägnade både hon och maken åt att renovera ”ett ruckel” till ett vackert hus med bra marknadsvärde.

- Vi är händiga personer båda två, men det var mycket jobb, säger Alena.

Planen - att sälja huset med rejäl vinst och flytta till Värmland - gick i lås. Att just Storfors blev nya hemorten var mest en slump.

- Vi föll för huset helt enkelt. Vi var på jakt efter något med bergvärme som vi inte behöver renovera. Dessutom är det väldigt vackert här, säger hon.

Maken, som jobbat som anläggningsarbetare söker nu jobb i trakten, medan Alena ”som alltid” jobbat med olika kreativa projekt fortsätter med det. Hon har bland annat jobbat med keramik, kalligrafi och akrylmålning, men på senare år har hon enbart ägnat sig åt fotografering.

- Det gäller att fånga känslan i en bild, men sedan jobbar jag väldigt mycket med fotomontage och fotokonst. Jag är otroligt petig med detaljerna, säger Alena, som haft flera utställningar på Gotland.

Hon betonar att alla detaljer i bilderna är egna produkter.

- Lägger jag in en hare så är det jag som fotograferat den, säger hon.

Förutom den egna konsten tar hon på sig olika uppdrag. Det kan exempelvis handla om porträttfoton av annorlunda slag.

- Jag brukar ta porträtt till folk som fyller 50. Då får man klä ut sig och så försöker jag att hitta det unika och lite lekfulla, säger hon.

I Storfors har hon varit på jakt efter vackra miljöer på många ställen.

- En gång åkte jag på små vägar till Hättsjön mitt i natten för att försöka fånga norrskenet. Jag fick pulsa i djup snö, men när jag stötte på björnspår gav jag upp, skrattar hon.

Om den nya hemorten har hon inte så mycket att säga ännu.

- Det är vackert, lugnt och folk hälsar vänligt även om de inte känner oss. Det finns en positiv känsla så jag hoppas att det ska komma att kännas som hemma, säger hon.

Tid & plats för vernissage: Storfors Kulturhus den 6 juni kl 13-16. Då finns Alena själv på plats för vernissage och Kulturcaféet är öppet. Utställningen kommer att pågå under hela sommaren. Se också Alenas bilder på www.alena.nu

Senast publicerad av Eva Wiklund