Logotype för Storfors kommun

Världsmästare drillade tjejer i Storfors

Tio intresserade nybörjare slöt upp när klubben Storfors MMA-fighting bjöd in en tjejdag med drillning av världsmästare.

- Det här är jätteroligt, och man lär sig ju också självförsvar, säger 14-åriga Penny Österberg, som annars brukar träna mest på golfbanan.

Kompisen Linda Karlsson, som tränar tennis och dans, är positivt överraskad av MMA-träningen.

- När de visade hur vi skulle göra så kändes det som att man aldrig skulle klara det. Men när vi lärt oss tekniken var det inte så svårt, säger hon.

I MMA använder man många olika tekniker, även sparkar och slag, men för nybörjarna handlar det enbart om något som ser ut som brottning. De tränar brasiliansk jujutsu som till största delen utspelar sig med markkontakt på mattan.

Venla Lukkonen, världsmästare i brasiliansk jujutsu, och hennes klubbkamrat Hanna Hirvonen ägnar en eftermiddag åt att inviga unga storforstjejer i sporten.

- Det är en fantastisk sport eftersom den är så varierad. Man tränar styrka, kondis, flexibilitet och kroppskontroll. Det är ett väldigt bra sätt att slappna av efter en arbetsdag – för man måste ge hundra procent och då glömmer man allt annat, säger Venla.

Och nog ser tjejerna ut att ha kul i judolokalen. Det blir många skratt och en hel del frågor. Sporten är mycket fysisk och närkontakten total när tjejerna försöker att hålla fast, låsa och välta varandra på mattan.

- Man lär sig att vara ödmjuk. Det är ju bara du själv som sätter gränsen för hur tufft det blir och det gäller att vara ödmjuk nog att ge upp innan man får för ont, skrattar Nora Björefalk som tränar i Kristinehamn i vanliga fall.

Klubbens ordförande, Jan Larsson, berättar att Storforsklubben har cirka 20 medlemmar. Man tränar på onsdagar och söndagar och nu vill man få igång en tjejgrupp.

- Alla som är intresserade kan bara dyka upp på våra träningstider. Vi hjälper till och instruerar så att de kommer igång, säger Jan.

Information: Jan Larsson 073-541 07 08

Senast publicerad av Eva Wiklund