Logotype för Storfors kommun

Världskänd konstnär visar sin ateljé i Asphyttan

Harald Schioldborg Jr och Marit Ruud Mjerkaug visar under två helger sina tavlor i sin nyinredda ateljé i Asphyttan, två kilometer norr om Bjurbäcken.

För fem år sedan köpte de Bergsmansgården där de nu har rustat upp huvudbyggnaden till egen bostad samt en länga till lägenheter för uthyrning. Gårdens magasin är inrett till ateljé och konsthall som även kan hyras för kalas med mat från närliggande Asphyttans B&B.

Harald började måla när han tog ledigt från sitt jobb i Asker i Norge, tog av sig kostym och slips och gick några kurser i måleri. Det blev mer ledigt och mer målande som resulterade i den första utställningen 2005, ”Temporärt utan slips”. Efter det har det blivit utställningar inte bara på olika platser i Norge och Sverige, utan även i New York, Miami, Paris och Peking.

Målningarna varierar i uttryck, beroende av material och storlek, men färg och ljus är alltid huvudingrediens. Harald använder inte bara penslar i olika storlek, han använder gummispatel, fönsterskrapor, trasor och annat. Han ser figurer i det abstrakta, han bygger ofta upp en historia för att få fram karaktärer i tavlan. Mellanrum förstärks för att få fram dynamik så att man kan se flera olika bilder i bilden. Ibland är tavlans titel en ledtråd för betraktaren.

Marit och Harald gjorde i rak följd två kontrastrika resor, en till Bombay i Indien och en till Spetsbergen. Kontrasterna i ljus, ljud, dofter, temperatur och färg gav uppslag till tavlor för både Marit och Harald. Några av dem kan beskådas i Asphyttan, som till exempel Spetsbergen i gråskala där koldamm från öns gruvor använts till färgstoftet, en tavla med vita isblock och flera färgrika Indienmotiv.

Några av de större tavlorna har fotograferats och gjorts till gicléer som är en tryckteknik av hög kvalitet. Gicléer med passepartout, glas och ram visas och säljs.

-Det var många som hittade hit i helgen när vi hade öppet för allmänheten för första gången och vi hoppas att ännu fler besöker oss kommande helg, säger Harald som gärna visar och berättar om sina tavlor och sitt konstnärskap.

Ateljén som ligger inne i byn Asphyttan (sväng av från stora vägen) är öppen lördag-söndag 8-9 juli kl 11-18.

Konsthallen kan även vara öppen när konstnärerna är hemma, men ring och boka en tid via telefon. Info: 0590-159 00, www.bmgg.se

Harald Schioldborg

Harald berättar gärna om tavlor, måleri och sitt konstnärskap.

Senast publicerad av Kristina Elmström