Logotype för Storfors kommun

Vandringledaren som längtade hem till Furuvik

Efter 30 år i Stockholm packade Karin Stenberg väskorna och flyttade ”hem” till Furuvik igen.
- Jag hade längtat hem för att komma närmare familjen och naturen i många år. Jag är ju ingen stadsmänniska, säger hon.

Kvar i Stockholm är de vuxna barnen, men Karin har fått sällskap både i huset och på vandringar i trakten av Peter Niklasson.
- Vi var båda skilda och blev ett par för ett och ett halvt år sedan,. Det visade sig snabbt att vi delar många drömmar, inte minst de som har med naturen att göra, säger Karin.

Peter är GIS-ingenjör och jobbar i Lysekil, så för hans del är det veckopendling som gäller.
- Det känns väldigt skönt att landa här i Furuvik och jag har ett flexibelt arbete, men på sikt ska jag försöka att hitta något här, säger han.

Karin driver egna företaget Healthy Habits med massage, akupunktur och laserbehandlingar.
Fritiden tillbringar båda helst i naturen och redan i Stockholm deltog Karin i Friluftsfrämjandets olika aktiviteter.
- Det blev naturligt att jag hörde mig för när jag kom hit, och då visade det sig att de inte hade några vandringledare, säger hon.

Idag är både hon och Peter utbildade ledare inom Friluftsfrämjandet och de har hunnit hålla i några vandringar.
- För mig är det ett sätt att koppla av. Vi går gärna ganska långt och då hinner man släppa alla tankar på vardagen, säger Peter, som trivs i naturen kring Storfors. Eftersom Storfors inte har någon lokalavdelning leder paret turer åt Kristinehamnsavdelningen. Men de håller ofta till i trakterna av Storfors.
- Vi har rekat de flesta leder och Järnsjöleden är både omväxlande och naturskön, säger han.

För Karin har naturen varit viktig hela livet.
- Jag har alltid haft naturen som min doktor, som en stämgaffel för att stämma kroppen, skrattar hon, och berättar att hon ofta satt på en sten och funderade om tillvaron var stressig eller jobbig. I naturen blev det svåra oftast lättare.

I dag vill hon hjälpa fler att hitta balans i tillvaron, dels som vandringsledare men också via företaget där hon arrangerar friskvårdsvandringar med ”skogsbad” och mindfulness. Hon kommer också att arrangera Qi Gong i föräldrarnas vackra trädgård vid Villa Furuvik, som ligger strax intill hennes eget hus.

- Vi har också köpt kajaker, kanske kan det även bli kajakgrupper på sikt, säger Karin, som också hyr ut halva huset via Airbnb.
- Det är perfekt för familjer eller vandringsgrupper. Mina föräldrar hyr ju också ut ett par stugor i trädgården, säger hon.

FAKTA
Ledarledda vandringar:
Facebookgruppen ”Vandra med Friluftsfrämjandet i Kristinehamn”.

Friskvårdsvandringar, övernattning & Qi Gong:
www.healthyhabits.nu, tel 073-639 72 75

Senast publicerad av Eva Wiklund