Logotype för Storfors kommun

Välbesökt familjefest i Ravinen på nationaldagen

Nationaldagen firades som vanligt med familjefest i Ravinen i centrala Storfors.

Populära inslag var klätterväggen från Boda borg, hoppborgarna, ansiktsmålningen, gycklaren Fredrik och inte minst vattensprutning hos Räddningstjänsten. Denna heta sommardag var dock intresset större för att springa genom strålarna och bli blöt – än för att testa brandsprutan.

27 personer som blev nya svenska medborgare 2018 var inbjudna till en ceremoni. Th Nu Htoo kommer ursprungligen från Burma och har bott i Sverige i elva år. Han är mycket glad över medborgarskapet.

- Jag har aldrig varit medborgare i något land förut eftersom jag växte upp i ett flyktingläger i Thailand, säger Th Nu Htoo, som vill bo i Storfors trots att han måste pendla till Örebro för jobb medan hustrun pendlar till Kristinehamn.

- Vi trivs här och våra barn går i Sveriges bästa skola, säger han.

Elionor Erman sjunger nationalsången med känsla och senare under festdagen underhåller Kemal Prusevic med några låtar. Bland annat en sentimental låt om längtan hem till ”småstaden” Storfors.

- Den skrev jag efter att jag bott ett halvår i Karlstad och hade hemlängtan, säger Kemal, som pluggar ekonomi men som samtidigt ser en framtid inom musiken.

I tältet där Storfors församling förvandlar barn till de mest fantasifulla väsen med hjälp av färg, pensel och stadig hand är kön lång. Ida Levin hjälper Emmy Henriksson att få ett tigeransikte medan mamma Tina Larsson håller upp förebilden. Familjen bor i Sandsjötorp och är imponerade över hur Storfors kommun satar på aktiviteter för barn.

- Det här med BUS-pengar och lovaktiviteter är fantastiskt här i Storfors. Vi brukar ta alla tillfällen till bio och pyssel och har även följt med på olika resor. Det känns väldigt bra att alla barn kan få samma möjligheter, säger hon.

Det finns också möjlighet till krisinformation och säkerhetssamordnare Michael Björklund får dela ut ett hundratal vattendunkar under dagen.

- Jag är verkligen imponerad över hur krismedevetenheten har ökat i Storfors bara sedan förra året, säger han efter många givande samtal med besökarna.

Folkhälsosamordnare Kicki Karlsson håller i trådarna från scenen och kultur- och fritidschef Olle Rodéhn sköter ljud och andra praktiska bitar. Båda är mycket nöjda med dagen som lockade ungefär lika många besökare som tidigare år. Kanske kändes det lite glesare än vanligt på det stora området, men många valde att dra sig in i skuggan udner träden i takt med att temperaturen steg.

- Det är verkligen jätteroligt att det kommer så mycket folk när vi gör arrangemang, säger Kicki Karlsson.

- Det känns också väldigt bra att så många hjälps åt med detta. Storfors FF finns på plats liksom kyrkan, Räddningstjänsten och IOGT-NTO. Det samarbetet är guld värt, säger Olle Rodéhn.

Senast publicerad av Eva Wiklund