Logotype för Storfors kommun

Trivsamt gemyt när Bjurtjärns hembygdsförening firade vid Börjes

När Bjurtjärns hembygdsförening firade nationaldagen vid hembygdsgården Börjes, var det med alla nödvändiga ingredienser;
Körsång, långdans, nationaldagsbakelser, flagghissning, tal och så massor av gemyt under en stålande sol.

Firandet inleds med att flaggan bärs in och hissas. Urban Lavén nationaldagstalade sedan om vikten av ett eget fritt land och passade på att referera till Verner von Heidenstam lite då och då.

- Det här är tredje gången jag blir tillfrågad som talare och det är verkligen något jag gillar. Att få förmedla kunskap och att plocka fram något att prata om gör att man lär sig själv mycket. Dessutom brinner jag för att förvalta kulturarvet och vår historia, säger han.

Per Henning ledde Bjurtjärnskören men bjöd också på musik till allsången och en egen repertoar. Medryckande musik fick både små och stora att dansa på gårdstunet och hela firandet avslutades med spontan långdans.

Besökarna lät sig väl smaka av bakelser och smörgåsar och i skuggan längs de gamla fina byggnaderna hade många slagit sig ner. Anki Sundqvist är nyligen inflyttad i Bjurtjärn även om hon inte flyttat så långt.

- Jag bodde inne i Storfors förut, men flytten är verkligen det bästa jag gjort. Att få bo på landet ger lugn och harmoni, säger Anki, som hyr en lägenhet i Kväggen.

- Det verkar vara en väldigt fin gemenskap i hembygdsföreningen. Sådana här föreningar har stor betydelse för att det ska hända något i bygden, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund