Logotype för Storfors kommun

Tomas guidar i Bjurbäcken - varje torsdag i juli

1602 stod masugnen i Bjurbäcken klar och som mest jobbade här 150 personer.

Nu kan man få en glimt av svunna tider när Tomas Rundh, ordförande i Bjurbäckens byalag, guidar varje torsdag under juli.

Torsdag 7 juli klockan 14 ges första tillfället.

Bruksområdet ligger vackert intill älven och här stannar folk gärna till för att vandra runt i omgivningarna eller äta medhavd matsäck.

Förutom hyttan, där man tillverkade tackjärn, finns ett tvätthus från tidigt 1900-tal, en klensmedja från 1800-talet – fylld med gamla verktyg - och en kvarn från 1805. Många beundrar också det vackra smidesstaketet från 1800-talet.

Tomas Rundh har guidat i området under många år, men nu kommer han att göra det mer organiserat. Varje torsdag i juli blir det guidade turer klockan 14.00, som avslutas med fika vid Bjurbäckens slussar ett par kilometer bort.

För en hundralapp får man både höra historier om den kärva miljön kring bruket där smederna sällan blev mer än 40 år gamla och sedan njuta av hembakat vid slussområdet.

- Vi testar detta med en kombination i år och hoppas att det slår väl ut, säger Tomas, som också har någon riktig spökhistoria från området på lager. För det sägs att det spökar och att Tomas vet vad som kan ligga bakom.

Boka plats: 070-341 82 58 eller via slusscaféet 0550-630 26.

Senast publicerad av Eva Wiklund