Logotype för Storfors kommun

Sy och stickcafé lockar varje torsdag i Storfors centrum

Varje torsdag strömmar sy- och sticksugna personer till den nyöppnade symaskinsbutiken i Storfors.

- Det har gått över förväntan, säger Margareta Eliasson, som samarbetar med Sivs Handarbetshörna.

I Storfors centrum finns inte bara livsmedelsbutiker. Här kan man bland annat handla fönster, hela kök, kyl, frys och spis samt symaskiner och sytillbehör.

Nyaste tillskottet är Madiel Symaskiner som säljer Janome-maskinerna från programmet ”Hela Sverige syr”, men som också jobbar med sömnad och ändring av olika slag.

- Vi har fått in en hel del jobb när det gäller sömnad och det finns intresse för symaskinerna, men där skulle försäljningen behöva öka, säger Margareta, som flyttade butiken från Lundsberg in till Storfors centrum.

I och med det centrala läget satsar hon nu på sycafé en gång i veckan i den stora lokalen. Här kan man låna symaskin och även få instruktion helt gratis. Dessutom samarbetar hon med Siv Eriksson som driver Sivs Handarbetshörna längre ner på gatan.

- Det kändes bättre att vi samverkar än att vi har sy- och stickcafé på varsitt håll säger Siv. Och skulle det fattas material är det ju inte långt till butiken för att hämta.

Deltagarna är både entusiastiska och trogna.

- Det är så kul att det går att få ihop folk i Storfors och göra något roligt tillsammans, säger Birgitta Wiberg som tillsammans med ett antal kvinnor i olika åldrar, virkar, stickar och syr.

I ett hörn av lokalen puttrar kaffebryggaren och det hembakta brödet ligger i travar.

Susanna Johansson är här med dottern Elin som har upptäckt att syslöjd är fantastiskt kul. Nu är målet att sy en klänning till avslutningen, men just idag övar hon genom att sy en vacker kudde.

- Det här är jättekul. Jag ska vara med på sykurs här på sportlovet också, säger hon.

Elin är gruppens yngsta deltagare och efter någon timme vågar sig också en man in i lokalen. Aso Mansor, som driver Restaurangen i Kulturhuset, är inte direkt någon nybörjare.

- När jag bodde i Oslo drev jag skrädderi i tre år. Jag var helt nybörjare när jag köpte firman, men jag lärde mig snabbt, säger han, och sätter sig vid en av maskinerna för att fålla upp kollegans arbetsbyxor.

Margareta ler fortfarande vid tanken på kavajsprundet som han hjälpte henne att sy häromdagen.

- Det skulle ha tagit mig flera timmar, men han gjorde det på en kvart, skrattar hon.

Och medan alstren blir allt mer färdiga mörknar det utomhus. Men kring det stora runda bordet är det både ljust och varmt.

- Skriv att vi har gott om plats för fler, säger  Margareta, och de övriga instämmer.

Information:
Margareta Eliasson 070-397 05 00
Siv Eriksson 0550-622 24

Senast publicerad av Eva Wiklund