Logotype för Storfors kommun

Succé för Storfors lokala UKM-festival

Uppträdanden på en scen

FOTO: Liza Johansson

Den 20-22 maj väntar länsfestival i UKM för flera bidrag från Storfors lokala festival.

- Festivalen blev en succé och vi är oerhört imponerade av alla duktiga deltagare och våra engagerade och hårt arbetande värdar som hjälpt till med planering och genomförande av UKM, säger musiklärare Oscar Johansson.

I UKM kan man delta med alla former av kulturuttryck och man kan även delta i ett så kallat ”crew” som värd och få nyttig erfarenhet av att driva ett projekt. Både kulturutövande deltagare och värdar kan gå vidare till länsfestival och sedan riksfestival.

Efter många år utan UKM i kommunen samt en lång pandemi blev arrangörerna positivt överraskade över hur många som besökte festivalen i Kulturhuset. Dörrarna till Kulturcaféet slogs upp redan klockan 18.00. Besökarna bjöds både på alkoholfri cider och på vernissage för konstutställningen där Hilda Karppinen och Yorusalem Mickeal Elyas ställde ut sina verk.

- Vi mycket glada att återigen kunnat starta upp UKM här i Storfors, då det ger oss en ytterligare bra möjlighet att låta våra lokala talangfulla ungdomar visa vilken potential de har, säger Oscar Johansson.

Efter vernissagen väntade en frågesport i biofoajén, dirigerad av UKM-värdarna. Värden Johanna Jansson hälsade presenterade alla scenakter i biosalongen innan de fem bidragen drog igång. Moshae Saw gav en trumshow, Joline Vernström (sång) och Predrag Cavic (gitarr) underhöll med låten Creep, en marimbaduo från Filipstad levererade medyckande rytmer innan trummisen Emma Kristoffersson tog vid. Scenpasset avslutades med ett rockband bestående av Oscar Johansson, Predrag Cavic, Emma Kristoffersson, Moshae Saw och Lena Kristoffersson.

Joline och Predrac framförde ett av de bidrag som gick vidare till länsfestival.

- Jag var väldigt nervös, men det var jättekul och jag var stolt att jag vågade, säger Joline, som sjunger en blandad repertoar men just nu helst pop. I framtiden skulle hon gärna syssla med musik.

- Det är ju en dröm att bli artist förstås, skrattar hon.

Yorusalem tecknar helst porträtt av djur och människor och hon gick också vidare till länsfestival.

- Det känns spännande och kul. Jag jobbar för att lära mig mer och utveckla mina målningar. Det är alltid en skön känsla att bli klar med ett porträtt, säger hon.

Från gruppen UKM-värdar i Storfors ”crew” gick Ines Rajala gick vidare och hon ser fram emot att få göra samma sak i Forshaga som i Storfors.

- Det var roligt och lärorikt att se vad mycket jobb det ligger bakom ett sådant här arrangemang. Det ska bli jättekul att åka till Forshaga, säger hon.

Följande bidrag gick vidare till länsfestival från Storfors:

  • Joline Vernström och Predrag Cavic med sång och gitarr
  • Emma Kristoffersson på trummor
  • Hilda Karppinen med tavlor
  • Yorusalem Mickeal Elyas med tavlor
  • Ines Rajala som UKM-värd i Storfors lokala ”crew”.

Länsfestivalen hålls den 20-22 maj i Forshaga. Därifrån går några bidrag och några värdar vidare till riksfestival, som i år hålls i Säffle 17-19 juni och ditt 300 ungdomar väntas komma. Riksfestivalen arrangeras av Ungdomens Hus i Säffle, Studiefrämjandet och föreningen UKM.

Scenframträdanden

FOTO: Liza Johansson

scenframträdanden utställningshall tavlor

FOTO: Liza Johansson

Senast publicerad av Eva Wiklund