Logotype för Storfors kommun

Storfors satsar mest i Värmland på kultur

Under 2016 låg Storfors kommun bland de kommuner som satsade mest på kultur i hela Sverige. Då kunde en del av satsningarna spåras till upprustning av Kulturhuset med biograf, bibliotek, dans- och musiklokaler.

Även under 2017 utmärker sig Storfors genom att satsa mest i hela Värmland på kultur.

Det visar färska siffror från kommun- och landstingsdatabasen Kolada.

Förra året använde Storfors kommun 1636 kronor per invånare till kulturverksamhet. Det ligger långt över genomsnittet i Sverige som är 1252 kronor per invånare, och det är mest i länet. Kristinehamn lägger, som god tvåa, 1527 kronor per invånare.

- Kultur är ju en av de saker som gör att människor växer och mår bra. Kulturen var tidigare ett lite underprioriterat område och vi valde därför att satsa extra under 2016 och den prioriteringen fortsätter, säger kommunalråd Hans Jildesten.

Han menar att en kommun bör prioritera det som gör att invånarna mår bra och trivs. Folkhälsa är också ett viktigt område där man bland annat sponsrar gymkort till alla högstadieelever och erbjuder gratis frukost i skolorna. Att skapa regionens bästa skola har varit ett annat mål där man lyckats väl.

- Samhällsekonomiskt är det en lysande idé att gynna välbefinnande för våra invånare, säger han.

Idag har kommunen ett upprustat Kulturhus med biograf, bibliotek, danslokaler och musiklokaler. I huset finns också ett kulturcafé där man ibland har konstutställningar och uppträdanden. I Storfors har jazz- och showdans varit en populär sysselsättning bland barn och unga under många år, och de senaste åren har dessutom zumba tillkommit, både för barn och vuxna. I Kulturhuset erbjuds också motionsdans till orkester varje söndag kväll – en mycket populär verksamhet som drivs av Korpen Karlskoga.

Biografen har renoverats, fått digital 4k-projektor och nytt ljud. Under höst och vår visas premiärer i genomsnitt 3-4 gånger i månaden, och det är mycket tydligt att satsningen är uppskattad av invånarna. Den genomsnittliga besökssiffran ligger på 70-80 personer i salongen som rymmer hela 215 personer.

- Jag är stolt och glad över att vi kunde bygga en modern biograf och det är fantastiskt roligt att den är så uppskattad. Kulturhuset och biografen är ju en viktig samlingspunkt i bygden, säger kultur- och fritidschef Olle Rodéhn, som även utökat musikverksamheten under 2017.

I Storfors bedrivs all musikundervisning i Kulturhuset, dit även vuxna är välkomna för att spela i band eller lära sig ett instrument. Både dans och musikundervisning har ett enhetspris på 200 kronor per termin för alla ungdomar under 20 år.

- Vi vill göra det möjligt för alla ungdomar att ta del av kultur till rimliga priser, säger Olle Rodéhn.

Under sommaren 2018 pågår utställning med fotokonstnär Alena Landelius. Kulturcaféet och konstutställningen i Kulturhuset har stängt vecka 29, 30 och 31. I övrigt är det öppet 12-16 måndag-torsdag och 12-15 fredagar.

Källa: kommunernas och landstingens statistikdatabas, Kolada.

 

Fotokonstnär Alena Landelius ställer ut i Kulturhuset sommaren 2018.

Senast publicerad av Eva Wiklund