Logotype för Storfors kommun

Storfors Rödakorskrets startar om!

På skärtorsdagen delade Röda Korset ut flygblad med information om träffen i Kulturhuset den 23 mars.

Hela den gamla styrelsen i Röda Korset i Storfors har avgått.

Nu har nya krafter tagit över och vill starta "after-school"-verksamhet, besök hos äldre och kurs i krisberedskap och första hjälpen.

- Vi hoppas att många storforsare vill vara med och bolla idéer på vårt startmöte 23 april, säger Azem Zaididan, föreningen nya ordförande.

Asem kom till Sverige från Syrien för fyra år sedan och även i hemlandet var han engagerad i Röda Korset. I Syren jobbade han som lärare och journalist och i Sverige har han jobbat med Ung Företagsamhet och som lärarassistent på Vargbroskolan.

- Jag ska läsa in den svenska kompetensen till lärare nu, berättar, Asem, som brinner både för undervisning och för den skillnad man kan göra via Röda Korset.

- När vi hade flyktingkrisen gjorde vi stor skillnad och det blev också skillnad för många av dem som hjälpte till. Flera berättade att det kändes meningsfullt och att de var glada att ha en uppgift. Många storforsare fick nya vänner, berättar han.

Men även om det inte finns någon flyktingkris på samma sätt idag så finns det ett behov av medmänniskor och av Röda Korset. Det menar både Asem och Berit Rodéhn, som också engagerat sig i styrelsearbetet.

- Både unga och äldre behöver engagerade medmänniskor. Vi funderar på att starta "after-school" som är populärt på flera andra ställen. Då bjuder vi på mat och någon intressant föreläsning där unga kan samlas efter skolan, säger Berit.

Röda Korset i Storfors skulle också vilja starta en besöksverksamhet bland äldre. Att besöka dem som bor på särskilt boende eller andra som vill få besök i hemmet, kanske läsa tidningen eller ta en promenad, skulle kunna göra stor skillnad.

En tredje verksamhet är kurser och utbildningar i krisberedskap och första hjälpen.

- Vi vet att det behövs och att intresset börjar vakna. Idag är det inte frågan om utan när det blir en kris – stor eller liten. Då behöver vi vara beredda, säger Asem, som själv har bistra erfarenheter från krisen i sitt hemland.

Tisdag den 23 april klockan 19.00 bjuder Röda Korset in alla intresserade till en uppstartsträff i Kulturhuset på våning 2 i lokalen Valsaren.

- Vi kommer att jobba hårt med att sprida information och dela ut flygblad. Självklart hoppas vi på att många vill komma, säger Asem.

Röda Korset har nu även flyttat tillbaka till sin lokal i Seniorernas Hus. Där kommer man att ha öppet hus för samvaro, fika och utbildning varje onsdag med start klockan 17.00. Träffarna börjar den 8 maj.

Ytterligare information: Asem Zaidan 0769-348288

Senast publicerad av Eva Wiklund