Logotype för Storfors kommun

Storfors enda Värmlandskommun på Lokala Naturvårdens Dag

FOTO: Michael Johansson

Lokala Naturvårdens Dag arrangeras på söndag 26 augusti.

På 27 platser i landet visas olika projekt med betydelse för natur och miljö.

Storfors kommun deltar som enda kommun i Värmland genom att inviga norra delen av nya Järnsjöleden – där man bland annat gjort den unika Lungälvsmossen tillgänglig för allmänheten.

Med hjälp av 435 000 kronor i statliga bidrag från Naturvårdsverket, sk LONA-medel, och lika stor egen satsning bygger Storfors kommun Järnsjöleden.

Leden blir 26 kilometer sammanlagt och söndag 26 augusti invigs den norra delen som är 15 kilometer lång och löper mellan Bjurbäckens slussar, över Lungälvsmossen till Lungsund och sedan via Hållsjön ner till Lundsberg. Under hösten byggs sista delen ner till Nässundet klar.

Ett arbetslag bestående av ett tiotal personer har jobbat med leden ända sedan vårvintern 2017/2018. En stor del av arbetet på mossen gjordes under den frusna årstiden för att inte skada den känsliga miljön. Cirka två kilometer spång av senväxt tall är lagd – tryckinpregnerat virke kan inte användas på mossen som är ett Natura 2000-område.

Den lokala naturvårdssatsningen, LONA, har pågått över tio år och syftar bland annat till att ge invånarna tillgång till tätortsnära natur.

Här kan man läsa mer om Lokala Naturvårdens Dag som arrangeras över hela Sverige. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tid & plats för invigning:
Söndag 26 augusti kl 14.00 vid Bjurbäckens slussar i Storfors
Kommunaråd Hans Jildesten klipper bandet, intervju med arbetslaget som byggt leden, tal av Hans Lindqvist från Värmlandsleder samt guidning över mossen tillsammans med arbetslaget.

En mycket fin sträcka är att gå tur och retur mellan Lungsund och Villa Furuvik i Lundsberg. Det blir cirka 11 kilometer fram och tillbaka. I Furuvik väntar hembakade bullar mellan kl 14 och 16. Den som vill gå en tur över mossen kan också välja att gå fram och tillbaka. Sträckan blir då cirka sex kilometer.

Senast publicerad av Eva Wiklund