Logotype för Storfors kommun

Sommarteater i Bjurtjärn

När Bjurtjärns teaterförening framför "Drömmen om ett nytt land ett nytt liv" bjuds publiken på en musikalisk resa som visar flyktingproblematiken i 1800-talets Sverige när Bjurtjärnsborna övergav sitt land för att få ett nytt liv på andra sidan havet.

Bjurtjärnsdagarna, som Bjurtjärns hembygdsförening och Bjurtjärns teaterförening håller vid hembygdsgården Börjes i Åsjöhyttan hade på fredagen grillkväll. Många kom för att fika eller äta en korv eller hamburgare på gårdstunet i det vackra sommarvädret före teatern.

-Det ska bli så trevligt att se teatern, vi har sett några av de tidigare årens föreställningar och de har varit så bra, säger Laila och Bo Winnerfeldt som tillsammans med barnbarnet Fredrik fikar i väntan på föreställningen.

Stefan Persson, som skrivit texten till "Den röda tråden" beskriver i sin sång hur drömmar om ett nytt liv visar att historien går igen för nutidens flyktingar som lämnar sitt land för att börja om i vårt land.

Scenerna avlöser varandra med sång av flera av aktörerna, ackompanjerade av de tre musikerna på fiol, gitarr och dragspel. Det hela börjar i Bjurtjärn där många har bestämt sig för att lämna sitt land där överheten skor sig och de fattiga lever i hunger och armod. Sorgliga farväl blandas med förhoppningar om ett land där man kan gräva guld eller gratis få mark att bruka. Skådespelarna skildrar känslorna av förhoppningar, kärlek, glädje och sorg med inlevelse och fastän dekoren är enkel får scenerna liv av repliker och sång. I den avslutande sången, Sverige, Sverige älskade vän sjunger hela ensemblen "Välkommen hit, vem du än är, var du än är" och publiken är nöjda och imponerade.

- De var jättebra och det var kul att komma hit till den här vackra platsen som vi aldrig besökt förr. Vi läste om det i tidningen och tänkte att det kunde vara trevligt med en liten utflykt, sa ett par från Kristinehamn.

Teaterföreningens plan är att åka till USA nästa sommar om det är möjligt med engelskt tal och sångtexter, berättar Nicke Larsson som stått för manuset. Yvonne Windh har varit projektledare och Ingegerd Haglund har regisserat företällningen som ges för sista gången den här helgen under lördagen. Under lördagen är det också den traditionella Bjurtjärnsdagen då utställare från trakten visar och säljer sina alster.

Senast publicerad av Eva Wiklund