Logotype för Storfors kommun

Sommarpärla med mathantverk i Stockviken

I södra Stockviken, fyra kilometer norr om Nässundet ligger en anonym sommarpärla.

Här kan man hitta en ”pralinfabrik”, brygglunch och sommarcafé med mathantverk.

- Jag har tänkt att smyga igång detta, därför har jag inte gjort särskilt mycket reklam, säger Louise Bergström.

Tillsammans med maken bor hon med utsikt över Ullvettern och i en röd stuga strax intill tillverkar hon chokladpraliner och har nu även öppnat ett sommarcafé två eftermiddagar i veckan. Här finns naturligtvis chokladpraliner till kaffet, men även annat hembakat som pajer och kaffebröd. En smörgås eller varm toast går också bra att få. För den som beställer en dag i förväg erbjuds även brygglunch med soppa och hembakat bröd.

- Jag har caféet öppet på tisdagar och torsdagar klockan 15-19, men brygglunch eller fika för en grupp kan jag oftast ordna alla dagar i veckan för den som förbeställer, säger hon.

Trädgården är full av utemöbler, blommor, hängmattor, parasoller och ett tält, men man kan även sitta inomhus i den mysiga stugan. Varma sommardagar har gästerna föredragit någon av de två bryggorna där sköna soffor ser inbjudande ut.

- Det går jättebra att ta båten hit och lägga till vid bryggan. Där kan man även ta ett dopp, säger hon,

Det var för fem år sedan som Louise och maken hittade sitt drömställe vid Ullvettern och det senaste åren har företaget ”Smörgåsnisse, choklad & annat gott” fått fart.

- Det finns ett sug efter mathantverk idag som det inte fanns för tio år sedan. Många uppskattar det genuina, säger Louise, som har över 50 olika sorters praliner i sortimentet. Ett av hennes kännetecken är att hon tycker om att dekorera sina skapelser.

- Det ska inte bara smaka gott, pralinerna ska vara små konstverk också, säger hon.

Förutom praliner bakar och tillverkar hon även tunnbröd, pajer, marmelader och andra godsaker. Hon arrangerar också chokladprovningar och mindre konferenser.

Information & bokning: Louise Bergström 070-549 03 04.

Hitta: Sväng österut från riksväg 26 vid skylten Stockviken, några kilometer norr om Nässundet. Följ vägen över järnvägen och cirka en kilometer fram till slutet (utan att svänga av) så syns det röda huset med adress Södra Stockviken 20.

Öppet: tisdagar och torsdagar kl 15-19 fram till 27/9.

Senast publicerad av Eva Wiklund