Logotype för Storfors kommun

Sommarens sista visning på Lundsbergs skola 29/6

När Harriet Sandvall, lärare ibland annat franska och engelska, guidar besökare på Lundsbergs skola blir det både en rundtur och en dos lokal historia.

- Det är intressant att få se skolan från insidan och se hur eleverna har det, säger Anette Pettersson som besöker skolan tillsammans med maken Mathias.

Makarna Pettersson bor i Karlskoga och har bekanta som jobbar på skolan, men har inte tidigare varit här. De är dessutom intresserade både av gamla byggnader och av historia.

- När vi såg detta i Storfors sommartidning nappade vi direkt, säger Mathias, som tycker att turen var väl värd resan.

Harriet visar bland annat skolans gedigna trappor, aulan, elevernas ”hängställen”, lärarrummen, den lilla butiken och kyrkan med det blyinfattade fönstret designat av Sigvard Bernadotte.

- Den här kyrkan byggdes för att Lungsunds kyrka blev för liten för att rymma alla elever vid olika högtider, och den byggdes till stor del tack vare donationer, säger Harriet, och berättar också att kungafamiljen skänkte en hel del inredning och textilier.

- Det var bland andra systrarna till vår nuvarande kung som skänkte broderier, säger hon.

I kyrkan har skolans elever morgonsamling två gånger i veckan, men det bjuds inte på några religiösa inslag.

- Det kan handla om allt möjligt som föredrag eller sång och musik, men grunden är etik och moral, säger hon.

Besökarna får också veta att skolans elever ”niar” lärarna. En sedvänja som lärarna gärna skulle vara utan, men som eleverna håller hårt på.

- Det allra bästa med att jobba som lärare här är just eleverna. De är artiga och intresserade och vi har lugn och ro i klassrummen, säger Harriet.

Hon berättar om ”läxis” som hålls efter lektionstid, då alla elever förväntas läsa läxor på skolan. Den tiden finns också lärare tillgängliga.

Gruppen får traska en bit från huvudbyggnaden för att besöka elevhemmet Skogshult, där för övrigt Prins Carl Philip bodde under sin tid på skolan. Just detta år är det ett elevhem för tjejer. På bottenvåningen ligger den stora matsalen där eleverna äter alla sina måltider; frukost, lunch och middag. En trappa upp ligger elevrummen där man oftast bor två och två. Eleverna har också stora, fina salonger till sitt förfogande.

- De kan umgås fritt fram till halv tio, men sedan ska det vara lugnt och bara de elever som bor på ett visst elevhem ska vistas där, säger Harriet.

Onsdag den 29 juni bjuder Lundsbergs skola åter in till en kostnadsfri visning, och det blir sommarens sista. Det krävs ingen föranmälan utan man samlas helt enkelt vid huvudentrén klockan 13.00.

Senast publicerad av Eva Wiklund