Logotype för Storfors kommun

Sjätte juni firades med familjefest i centrala Storfors

Strålande sol och traditionsenligt ett digert program för hela familjen i Ravinen, i centrala Storfors, lockade hundratals stora och små under sjätte juni.

- Det här är jätteroligt. Vi har åkt från Filipstad eftersom det inte finns något liknande för barn där, säger Mikael Skoglöf, som roar sig med dottern Elvira.

Ravinen bjuder under dagen på underhållning från scenen, där Anna Engh sjunger både nationalsången och låten Miracle som hon var med och framförde under Eurovision song contest. Det bjuds också på zumba, barnteater, musik av Churchtone Pickers och mängder av aktiviteter. Nytt för året är den stora klätterväggen från Boda Borg där kön ringlar lång hela dagen. Många passar också på att få en snygg eller rolig ansiktsmålning och hoppborgarna är så roliga att man måste utöka antalet funktionärer så att ingen gör sig illa.

Riktigt populära är också Alva Mårds blandraskaniner som vem som helst kan få klappa.

- Jag har fött upp några stycken själv hemma i Bjurtjärn, berättar hon.

Röda Korset serverar mat, bakverk och efterrätter från Syrien, Somalia och Afghanistan till mångas förtjusning. I slutet av dagen är alla fat tömda.

Haldo och Barbro Högström låter sig väl smaka.

- Det här är verkligen jätteroligt och gott. Det är ett bra sätt för nyanlända att få visa sin kultur och väldigt gott för oss som kan handla annorlunda mat, säger Barbro.

Masume Berbari berättar att hennes mamma bakat till framåt två på natten och att de varit många som jobbat i köket på Seniorernas hus.

- Det känns som att folk uppskattar detta, säger Masume, som också berättar att allt överskott går till Röda Korsets flyktingarbete.

Jan Ersa och Ingegärd Eriksson testar den lilla golfbanan där Joakim Kristoffersson från Lundsbergs golfklubb lär ut tekniken.

- Golfen var kul, sen är det roligt att det händer något sånt här så att man får komma ut och träffa bekanta. Det här är ett bra sätt att fira nationaldagen, säger Ingegärd.

Räddningstjänsten finns på plats med en äldre brandbil från museet. Den blir populär bland de yngre barnen som får klättra och provsitta. Men man får också provåka den moderna brandbilen och testa brandslangen.

- Det här är populärt, säger brandman Henrik Svensson, och hjälper en yngre kille att sikta rätt när trycket ökar.

Hela firandet arrangeras av BUS-verksamheten i Storfors och aktiviteterna är därför gratis. Många funktionärer från kommunen, kyrkan och IOGT/NTO ser till att dagen fungerar. Håller i trådarna gör folkhälsosamordnare Kicki Karlsson och Kultur- och fritidschef Olle Rodéhn.

- Det känns väldigt roligt att så många föreningar och organisationer vill vara med och göra den här dagen till en fest. Och att det dessutom kommer så mycket folk, säger Olle Rodéhn.

- Genom att allt är gratis så kan alla barn få en riktigt rolig dag, det är något vi verkligen värnar om här i Storfors, säger Kicki Karlsson.

sjätte juni

Senast publicerad av Eva Wiklund