Logotype för Storfors kommun

Seniorer fick träna självförsvar

När Hälsoveckan i Storfors avslutades med ”Gött liv” för seniorerna, var det bland annat med självförsvar på agendan.

- Man behöver inte vara snabb, stark och smidigt för att klara enkelt självförsvar, säger Peter Nordin, instruktör från Filipstads Taekwondoklubb.

Se SVTs inslag från säkerhetsdagen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Film från zumbapass Öppnas i nytt fönster.

Hälsodagen för seniorer bjöd även på tipspromenad, filmvisning, information från Storfors kommunpolis och zumba med instruktören Desirée Lavén.

- Det har varit väldigt trevligt. Och det här med självförsvar är bra, jag trodde inte att det skulle vara så pass enkelt, säger Ingrid Nilsson.

Det är inga komplicerade grepp som Peter Nordin lär ut. Det allra bästa är att förebygga situationer, men om man ändå råkar ut för ett överfall finns enkla knep, säger han.

Han visar några sätt att vrida sig ur ett angrepp och sätt att få motståndaren ur balans.

- Det viktigaste är att behålla sitt lugn och att inte bli helt paralyserad. Om någon försöker ta sig in genom dörren kan en spark på smalbenet få personen att backa så pass att man hinner dra igen dörren. Där kan man utnyttja överraskningseffekten, säger Peter, som också tipsar om att förbygga förluster genom att inte bära alla sina värdesaker i handväskan.

- Det är bättre att sprida sakerna, i fickor exempelvis. Då blir skadan inte lika stor om man råkar ut för en väskryckare, säger han.

Seija Kankanpää blev av med sin väska under ett besök i Göteborg, och berättar om den jobbiga känslan.

- Men jag fick hjälp att spärra mina kort och även att byta lås, berättar hon.

Säkerhetssamordnare Michael Björklund informerar om säkerhet man själv kan skapa hemma och berättar även att Storfors är en av de allra tryggaste orterna i Värmland.

- Vi ser på statistiken att det är väldigt lugnt och tryggt just här, men det skadar ändå inte att vara uppmärksam och lite förberedd, säger han.

Barbro Hagström känner sig väldigt trygg i Storfors.

- Det är lugnt och skönt här. Det är alltid en skön känsla att få komma hem till Storfors om man har varit borta ett tag, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund