Logotype för Storfors kommun

Proffsig vinteravslutning för fördubblad kulturskola

När Kulturskolan i Storfors bjöd in till julavslutning för nära och kära var det med en proffsig inramning som barn och ungdomar fick framträda.

- Vi är lyckligt lottade som kan erbjuda riktig konsertkänsla tack vare ljus- och ljudtekniker, säger kultur och fritidschef Olle Rodéhn.

Nybörjare och lite mer erfarna framträdde med hjälp av musiklärare Oscar Johansson, som denna kväll också fick axla ansvaret för kollegan Andreas elever på grund av sjukdom.

- Det är en lång resa vi musiklärare gör med eleverna. Det allra roligaste är när någon kommer och är sugen på att börja spela och sedan kan stå på scenen och framträda efter ett halvår. Det bygger verkligen självkänsla, säger Oscar, som poängterar att det krävs mod att ställa sig på en scen inför publik.

- Eleverna är fantastiska. Många är nervösa innan, men överlyckliga efteråt, säger han.

Olle Rodéhn berättar att antalet elever i Kulturskolan har fördubblats det senaste året och att man nu har ett 70-tal elever.

- Numera får eleverna spela under skoltid både i Storfors och i Bjurtjärn och det har öppnat möjligheterna för många. Vi konkurrerar inte med det övriga föreningslivet på kvällstid och föräldrarna behöver inte skjutsa barnen, säger han.

När musikeleverna spelat piano, gitarr och sjungit är det dags för dansgrupperna att visa vad de lärt sig under terminen. Den yngsta gruppen med lågstadieelever bjuder på en fartfylld dans i vita dräkter och med masker. Tre mellanstadieelever ger en show med tyngd och allra sist framträder Carita Lykkås.

- I dansen får man uttrycka många känslor och dessutom får jag ut massor av energi, säger Carita, som läst estetprogrammet.

De yngre tjejerna, Ellie, Olivia och Elizabeth, är rörande överens om att dans är roligt.

- Dessutom får man träffa många nya kompisar, säger Elisabeth.

Calvin framträdde med trummor på scenen och gillar sitt instrument skarpt.

- När man väl lärt sig så är det enkelt, säger han.

Hilda Karppinen växte upp en familj där alla spelar olika instrument och hon fastnade till slut för gitarr.

- Många av mina favoritlåtar spelas just på gitarr säger hon, och berättar att hon gilla indiepop.

På Kulturskolan finns möjlighet till dans i tre olika grupper och att spela gitarr, bas, trummor och piano liksom att sjunga.

- Jag tror att vi har Sveriges lägsta kostnad för att lära sig spela eller dansa eftersom vi vill ge alla möjligheten att delta, säger Oscar, och berättar att terminsavgiften är 200 kronor. I mitten av januari drar terminen igång igen och det finns plats för ännu flera elever.

Senast publicerad av Eva Wiklund