Logotype för Storfors kommun

Populär bokcirkel på biblioteket

En gång i månaden samlas åtta bokslukare på biblioteket.

- Att få diskutera en bok med flera som läst den ger nya infallsvinklar och dessutom är det väldigt roligt, säger Mia Lokind.

Nästa cirkelträff hålls måndag den 12 november.

 Bibliotekets bokcirkel är inne på tredje terminen och deltagarna är trogna.

Den här måndagskvällen har sex av de åtta deltagarna samlats för att prata om boken Miraklet över en kopp kaffe och en kaka.

Det är Ingrid Pereces, Birgit Sundberg, Ulla Karlsson, Mia Lokind, Åsa Thyr och Louise Bergström som träffas under ledning av biblioteksassistent Ann-Kristin Jedehulth.

Kvällens bok är skriven av Emma Donoghue och utspelar sig i 1800-talet Irland. I en by finns en liten flicka som visar sig kunna leva utan vare sig mat eller dryck, och nu hoppas man på att få ett helgon.

Men bakom historien döljer sig en annan historia och allt är inte som det verkar.

- Den var läskig men väldigt välskriven. Mina tankar gick till de där apatiska barnen som det skrevs så mycket om för några år sedan, säger Louise, som varit med i cirkeln från början.

Alla deltagare tycker om att läsa, men för några är det en ren nödvändighet.

- Jag vet inte hur jag skulle klara mig utan böcker. Jag blev ensam när min make dog för 24 år sedan, och sedan dess har jag läst ännu mer, säger Birgit Sundberg, som också vågat ge sig ut och resa ensam tack vare läsningen.

- Vi läste om London på mitt jobb och gav oss sedan iväg en grupp. Efter det tog mitt reseintresse fart och jag har rest ensam till många ställen. Man träffar alltid andra som också reser själva, säger hon.

Mia Lokind, som lockat med kompisen Åsa Thyr från Filipstad, vill värna bokens status.

- Små barn tycker att det är roligt att lyssna till en bok. De varvar ner. Men jag funderar ibland på hur man ska kunna få äldre barn att vilja läsa böcker, säger hon.

För den som vill vara med i bokcirkeln finns det plats, och skulle väldigt många anmäla sig så gör man två cirklar. Nästa tillfälle är den 12 november.

- Alla är välkomna men man måste anmäla sig i förväg, säger Ann-Kristin, och deltagarna hälsar att de gärna skulle se några läsintresserade män också.

Information: Biblioteket 0550-651 94.

Senast publicerad av Eva Wiklund