Logotype för Storfors kommun

P15 -Från botten till toppen med lagvilja

För två år sedan låg de som idag är Storfors P15-lag på näst sista plats i Div 2 Östra.

Förra året vann de serien och i år var en serieseger inom räckhåll igen.

Förvandlingen kan stavas extrem träningsvilja, uthållighet och en sammanhållning av hög klass.

 

- Att komma hit i ösregnet för att träna när man fått stryk med 7-0 dagen före, det är stort, säger tränaren Jan Carlsson.

Många av grabbarna i P15-laget har tränat tillsammans sedan de var sex-sju år.

Jan Carlsson och tränarkollegan Daniel Berg – som båda har en grabb vardera i laget – menar att fotbollen också har haft stor effekt på sammanhållningen i skolan.

- Vi accepterar inte mobbing, utanförskap eller att man retas med andra spelare. Det gäller både på planen och utanför. För vi höra att en spelare uppfört sig dumt i skolan så tar vi en allvarlig diskussion med honom, säger Jan.

Varje år har laget deltagit i ett par stora cuper. Ibland med stor framgång och ibland med sämre resultat. Men den cup som alla i laget minns och fortfarande pratar om är en av de allra första.

- Vi fick storstryk, men det var inte det som var grejen utan att vi var tillsammans och gjorde roliga grejor. Vi byggde ett lag, säger Jan.

De senaste två åren har laget fått tillskott av asylsökande ungdomar.

- Vi har fått två-tre spelare som verkligen hjälpt till att lyfta laget. Att vi fick två nya skickliga målgörare gav lagets ”skyttekung” chans att slappna av och komma igen, säger Jan, och Daniel poängterar att idrott är ett av de allra bästa sätten att skapa god integration.

- Vi är verkligen ett lag där alla är kompisar. Ingen är utanför och spelarna lär sig att ha tålamod med varandra, säger han.

Både Jan och Daniel beskriver sig som ”stora vinnarskallar”. Och kanske är det en av anledningarna till att de stressat från jobb och annat för att träna laget ett par kvällar i veckan i ur och skur.

- Det är ett så skönt gäng och de har verkligen visat vilja att utvecklas. Det är väl det som gör att man orkar. Jag kan vara hur trött som helst, men efter en stund på sidan av planen med alla de här härliga ungdomarna så får jag energi, säger Jan.

Lagkapten i laget, Welcome True, är en av de spelare som utvecklats stort under åren.

- Det känns väldigt bra att vara ett lag, vi har roligt ihop och även om man kanske inte pratar med alla lika mycket i skolan så är vi ett lag som bryr oss om varandra. Som lagkapten behöver jag inte vara bäst i laget, min uppgift är att peppa spelarna och att stötta var och en, säger han.

I år slutade laget på en andraplats.

- Den viktigaste matchen på hela säsongen var den mot Säffle. Vi hade vunnit alla andra matcher, men just då hade vi som mest skador och sjukdomar i laget och vi orkade helt enkelt inte. Men grabbarna har gjort en kanonsäsong! Jag och Daniel är väldigt stolta över dem, säger Jan Carlsson.

Senast publicerad av Eva Wiklund