Logotype för Storfors kommun

Öppen trädgård i Lundsberg söndag 18 juni

På söndag hålls årets första "Öppna trädgård" vid Villa Furuvik i Lundsberg.

På söndag hålls årets första "Öppna trädgård" vid Villa Furuvik i Lundsberg kl 11-17.

- Jag är 75 år och har aldrig haft så mycket att göra. Men jag har heller aldrig haft så roligt!

Det säger Kerstin Wålstedt som dagligdags träffar människor från hela världen hemma i Lundsberg.

Söndag 18 juni håller hon och maken Yngve årets första "Öppna trädgård" och det senaste året har man även öppnat för uthyrning av boende.

Att makarna skulle börja med rumsuthyrning var inte planerat. Det hela började med en förfrågan från vårdcentralen i samband med att man arrrangerade en konferens. Kunde inte Kerstin och Yngve hyra ut rum till stafettläkare?
Kerstin, som är både energisk och positiv gillade tanken. Hon hade ju redan tidigare öppnat den 11 000 kvadratmeter stora trädgården för visningar under sommartid.

- Vi har en extra villa med 10-12 bäddar och ett mindre hus med tre bäddar, så vi bestämde oss för att även testa att hyra ut via airbnb, berättar hon.

Idag är de båda boendena med självhushåll vid Villa Furuvik bokade för det mesta.

- Det kommer folk från Australien, Taiwan och Kina, men även folk från närmare håll. Många är trevliga bekantskaper och andra har faktiskt blivit våra vänner, säger hon.

Kerstin bjuder på nymanglade lakan och bäddade sängar, även om det inte är något som krävs.

- Det är välkomnande och samtidigt praktiskt. En del kineser vet inte ens hur de ska göra med påslakanet, skrattar hon.

Gästerna har tillgång till hela den fantastiska trädgården, en brygga med grill, utemöbler och roddbåt och dessutom en liten privat strand. Ett par kanoter finns också att låna.

- Vi har bara positiva erfarenheter, säger Kerstin, som också bjuder in till Öppen trädgård vid två tillfällen under sommaren. Då får vem som helst komma och undersöka trädgården med en karta i handen, för det finns många skrymslen att upptäcka. Tropiska hörnan, trädhuset, udden och växthuset är några platser. Bland Kerstins favoritblommor finns Afikas lilja, gullbandslilja, bergvallmo och sidenpion.

- Vi brukar har fullt hus när vi har öppet, men det är väldigt många som ringer och bokar en egen tid också. Det ställer vi gärna upp på när vi är hemma, säger Kerstin, som inte tar betalt för besöken.

- Många har velat betala, men nu har vi en insamling till Världens Barn där man kan lägga ett frivilligt bidrag istället, säger hon.

FAKTA:

Öppna trädgårdsvisningar: 18 juni kl 11-17 samt 22 juli kl 11-17. Man kan även förboka annan dag. Följ gul skylt mot Furuvik norr om Lundsberg. Fri entré.

Info: www.villafuruvik.se eller Kerstin Wålstedt, tel 073-08 10 272

Senast publicerad av Eva Wiklund