Trots regn i luften hittade besökarna till Spruthuset i Storfors när Värmlands brandhistoriska klubb firade 25 år.
- Vi har fått lite nystart och har nu en fulltalig styrelse. Det känns positivt för framtiden, säger klubbens kassör Björn Albinson.
Många passade också på att kika in i Storfors kraftverk som bjöd på en av sina få öppna dagar.
Robert och Emely Bergare ser sig om i muséet medan sonen Arvid provkör en av de äldre brandbilarna.
- Han älskar brandbilar, så det var ju givet att gå hit. Det är härligt att man bevarat allt det här, säger Emely.
Anders Nilsson, klubbens ordförande, är nöjd med uppslutningen. Han säger att man nu kommer att kunna ta emot bokningar för privata visningar årets runt och att man planerar för bättre öppethållande nästa sommarsäsong.
Styrelsen jobbar för att ta fram ny information och nytt material att visa. Man söker bland annat material om losstagning och tung räddning.
- Vi skulle även behöva fler storforsare som kan vara med och öppna lokalerna och göra enkla guidningar. Vi står för internutbildningen, säger Anders, som tycker att lokalerna skulle kunna bli en mötesplats för folk som är intresserade av historia och räddningsarbete. En plan är också att göra ett större projekt där även badhusparken är involverad.
Besökarna deltar i lotterier och tävlingar inne i spruthuset där barnen får röra alla saker och gärna sitta i de olika fordonen.
- Jätteroligt att få se detta. Jag har ju gått i skolan i Storfors, men jag kan inte minnas att jag varit inne här, säger Carin Bjurbäck medan barnbarnen Svea och Loke Björklund klättrar in i en bil.
På gårdsplanen utanför visar Bergslagens Räddningstjänst upp ett par fordon där den nya släckbilen drar till sig många intresserade.
- Var har ni alla motorsågarna? frågar en liten kille, som genast får följa med på en inspektionstur där brandmännen öppnar bilens förvaringsutrymmen.
Utanför spruthuset passar kommunalråd Hans Jildesten på att gratulera klubben till jubiléet med en blomsterkvast.
- Det här är ju något som vi är mycket stolta över att ha i kommunen. Det är viktigt för invånarna att få mer kunskap om räddningstjänsten och det är viktigt att vi bevarar historien. Jag skulle verkligen rekommendera alla som inte varit här att passa på, säger han.
Ett stenkast från Spruthuset ligger vattenkraftveket som Karlskoga Vattenkraft köpte av Fortum 2013. Kraftverket producerar el som räcker till uppvärmning och hushållsel till 240 villor per år.
- Tillsammans med kraftstationen i Lillfors producerar vi el för 340 villor per år, säger driftchef Anders Johansson, som visar anläggningen tillsammans med drifttekniker Jonas Stjernlöw.
Och nog är verket imponerande med den nya stora turbinen som byggdes 2003 och som beräknas hålla i minst 70 år. Med en fallhöjd på 10 meter mellan Östersjön och älven passerar här sex kubikmeter vatten per sekund.
Är du intresserad av att engagera dig? Kanske hjälpa till?
Kontakta gärna:
Anders Nilsson 072-238 24 87
Björn Albinson 054-21 27 49
Ytterligare information:
www.brandhistoriska.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Senast publicerad av Eva Wiklund