Logotype för Storfors kommun

Musikveckan i Lundsberg drar igång lördag 6 juli

collage musiker

För femte gången arrangeras nu en späckad musikvecka i Lundsberg.

- Världsstjärnan Ronald Brautigam kommer tillbaka med en trio, berättar Karin Merazzi-Jacobson.

Det är den ideella föreningen Sommarmusik på Lundsberg som driver musikveckan och Karin är ordförande och konstnärlig ledare. Till sin hjälp har hon både familj och vänner - många av dem återvändare med rötterna i Lundsberg.

Nytt för i år är att Musikveckan inleds den 6 juli med fyra dagars program på Café Strömstaren för att sedan fortsätta från onsdag med bas i Lundsbergs kyrka.

I år bjuder man också på ett ”bakom-kulisserna-evenemang” när besökarna får vara med i Musikstallet och både se och höra hur en masterclass i sång går till. Sångpedagog Gitta-Maria Sjöberg, vocala coachen Matti Borg och pianisten Elena Jordan Ljungqvist drillar professionella sångare och sångstuderande från musikhögskolor - och avslutar med konsert.

Under veckan blir det även två familjeföreställningar som passar både vuxna och barn; Familjen Sträng underhåller i lokalen Atleten på Lundsbergs skola och låter barnen testa olika stränginstrument. Jon Liinason bygger en DO-orgel tillsammans med barnen som också får kika in bakom orgelfasadens pipor. Efter barnens upptäcksfärd ger Benedetta Porcedda en oregelkonsert på orgeln i Lundsbergs kyrka, som man samlat in pengar för att kunna renovera..

Jon Liinason bjuder också på en avslappande meditationskonsert under namnet ”Go Bach To Sleep”, när man gärna får låna en kudde och filt och sträcka ut sig i kyrkbänkarna.

- Vi breddar musikveckan så att det ska passa många olika smakriktningar, men i grunden är det ju en kammarmusikvecka där vi vill erbjuda högklassiga konserter, säger Karin.

Ronald Brautigam kommer tillbaka till Lundsberg och tar med sig sina vänner och kollegor Esther Hoppe, violin, och Christian Poltéra, cello, för att presentera några verkliga pärlor ur pianotrio-repertoaren. På avslutningskvällen ger pianisten Inese Klotina en konsert tillsammans med cellisten Kati Raitinen, båda verksamma vid Operan i Stockholm.

Förra året var veckan välbesökt och många passade också på att se de konserter som livesändes. Även i år sköter Lungsundsbon Michael Johansson livesändningarna från kyrkan.

Karin har fått stor uppskattning för konsertlokalen från de tillresta artisterna - många långväga från olika länder.

Föreningen fortsätter med frivillig entré även om det går att reservera sittplatser på veckans två sista konserter mot en avgift.

- Alla ska kunna delta, så det kommer att finnas sittplatser längst bak i kyrkan med fri entré även på dessa konserter, säger hon.

I samband med veckan blir det även en visning av Lundsbergs skola onsdag den 10 juli klockan 13.00, där man får se själva skolbyggnaden, elevhem, bibliotek, butik och aula.

- Förra årets skolvisning var mycket uppskattad, så vi är glada att skolan fortsätter med det, säger Karin, som önskar att veckan ska bli en levande mötesplats för hela bygden och för intresserade utifrån.

- Varje år försöker vi förbättra musikveckans formel. I år kan man också boka ett boendepaket via Hennickehammars Herrgård, säger hon

program

Senast publicerad av Eva Wiklund